Radiograph of a Family

vanaf donderdag 26 augustus 2021

Prachtige, indrukwekkende IDFA-winnaar beste lange documentaire. Met behulp van foto’s en video’s reconstrueert de dochter van een Iraanse familie het liefdevolle maar ook ongelukkige huwelijk van haar ouders. In dit huwelijk van tegengestelde karakters zie je moeiteloos de Iraanse samenleving weerspiegeld.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Moeder trouwde een foto van vader,” is de openingszin van deze intieme film die op het IDFA van 2020 de prijs voor beste lange documentaire heeft gewonnen. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van maker Firouzeh Khosrovani. Haar moeder Tayi trouwde in Teheran letterlijk met een portret van Hossein, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet zomaar kon terugreizen naar zijn thuisland Iran. Het blijkt tekenend voor de kloof die altijd is blijven bestaan in dit huwelijk tussen de seculiere, progressieve Hossein en de traditionele, devote moslim Tayi.

Zo is deze familiegeschiedenis tegelijk een röntgenfoto waarop de conflicten in de Iraanse maatschappij in de opmaat naar en de nasleep van de Iraanse Revolutie van 1979 zichtbaar zijn. In voice-over horen we, naast Khosrovani’s commentaar, voorgelezen brieven en herinnerde gesprekken tussen haar ouders. In beeld zien we intussen foto’s en videomateriaal uit het familiearchief. Die intieme flarden worden afgewisseld met gestileerde shots van het ouderlijk huis van de maker van voor haar geboorte en tijdens haar kindertijd, waar zich in de wisselende inrichting telkens subtiel de nieuwe fases aftekenen – zowel in het huwelijksleven van haar ouders als in de Iraanse samenleving.

De foto’s die Khosrovani gebruikt hebben niet alleen een puur documentaire functie, maar zijn ook kostbare voorwerpen en dierbare herinneringen. Vaak getoond met hun soms grillige randen en beschadigingen. Veel foto’s werden in feite vernietigd door Tayi in haar poging om de beelden van haar pre-revolutionaire zelf uit te wissen. In een van de meest welsprekende sequenties van de film probeert Khosrovani in haar kinderjaren een verminkte foto van haar moeder te reconstrueren door de overgebleven stukjes foto bij te tekenen. Röntgenfoto’s spelen ook een belangrijke rol in de film. Met name in verband met een rugblessure die Tayi heeft opgelopen toen de Hossein haar wilde leren skiën, wat – zo wordt indirect gesuggereerd – van invloed kan zijn geweest op de keuzes in haar leven.