Deutsches Kino: Räuberhände

donderdag 17 november 2022 (eenmalig)

Gevoelige verfilming van de gelijknamige Duitse bestseller en literatuurlijstroman over twee beste vrienden die na hun eindexamen op reis gaan, ondanks een gebeurtenis die hun vriendschap flink op de proef stelt.


Koop nu een kaartje

Janik en Samuel zijn achttien en hebben net eindexamen gedaan. Ze zijn beste vrienden, maar hebben totaal verschillende achtergronden: Janik komt uit een keurige familie, maar rebelleert tegen zijn perfecte ouders; Samuel heeft een alcoholistische moeder en kent zijn vader niet. Hij zou maar wat graag zo’n gezin als dat van Janik hebben. De jongens hadden al plannen om in de zomer naar Istanbul te gaan, maar kort daarvoor gebeurt er iets wat hun vriendschap danig op de proef stelt. Toch gaan ze op pad, in de hoop dat ze het gebeurde achter zich kunnen laten. Uiteraard blijkt dat niet zo gemakkelijk voor de twee groentjes, zéker niet in een wereldstad waar allerhande gevaren op de loer liggen.

Räuberhände, de bestseller van Finn-Ole Heinrich uit 2007, is populair op Duitse literatuurlijsten, omdat de roman niet alleen gaat over vriendschap, maar vooral ook over het levensgevoel dat je hebt als je achttien bent: euforie, op zoek naar avontuur, nieuwe grenzen ontdekken. De verfilming was een jarenlange wens van regisseur Ilker Çatak. Mede door inventief camerawerk blinkt hij uit in het schetsen van sfeer, stemmingen en gevoelens, steeds even geloofwaardig. Ondanks het nodige drama ademt de film een soort lichtheid en voelen de situaties authentiek aan. De perfect gekozen hoofdrolspelers overtuigen door hun naturelle spel. Mekyas Mulugeta, de acteur die Samuel speelt, stond voor het eerst voor de camera; de andere hoofdrolspeler, Emil von Schönfels, won voor zijn rol de Bayerische Filmpreis voor Beste Jonge Acteur. Van regisseur Çatak vertoonden we eerder in deze reeks het immigrantendrama Es gilt das gesprochene Wort (2019).