Return to Dust (laatste week)

Vanaf vrijdag 20 januari 2023

Mooie, sfeervolle film over een eenvoudig stel, dat wat van het leven probeert te maken op het Chinese platteland. De film is sinds kort verbannen van de Chinese streaming diensten, omdat ze op terloopse wijze een aantal misstanden aankaart.

★★★★ ‘in zijn evocatie van een simpel leven in het ritme der seizoenen benadert Return to Dust de magie van klassiekers als Ermanno Olmi’s De Klompenboom, ontroerend en authentiek’ NRC

★★★★ ‘doorspekt met ontroerende momenten’ ‘sterk staaltje slow cinema’ de Volkskrant

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar Angst


Koop nu een kaartje

In de arme Chinese provincie Gansu zijn de eenvoudige en bescheiden Ma Youti en de ziekelijke en onvruchtbare Cao Guying verstoten door hun families. Ze worden gedwongen tot een gearrangeerd huwelijk. Met vereende krachten weten ze op een afgelegen plek een bestaan op te bouwen. Ondanks veel tegenslag ontstaat er langzamerhand genegenheid tussen hen als ze, het ritme van de aarde volgend, een plek voor zichzelf en hun ezel creëren waarin ze gedijen.

Return to Dust’ schetst een beeld van het Chinese platteland, waar – ondanks de voortdurende trek naar de steden – nog steeds een aanzienlijk deel van de bevolking leeft. Een mooie, sfeervolle film, waarin min of meer terloops malafide praktijken aan de orde komen, zoals het tegen een vergoeding vernietigen van schamele huisjes, om het aanzien van een dorp te verbeteren en investeerders de ruimte te geven. Mogelijk hierom is de film sinds eind september verbannen van de Chinese streaming platforms.

Return To Dust’ maakte onderdeel uit van de hoofdcompetitie van het Filmfestival van Berlijn.