(R)Evolutie (NFF festivalpremière)

maandag 27 september 2021 (eenmalig)

(R)Evolutie speelt zich af in een nabije toekomst waarin biotechnologie en kunstmatige intelligentie vanzelfsprekend zijn. Biotechnologie helpt je aan het ideale kind, kunstmatige intelligentie aan een relatietherapeut voordat je weet dat je die nodig hebt.

Alle Leeftijden Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Het is 2040. De sciencefiction van gisteren is de werkelijkheid van nu geworden. Biotechnologie en kunstmatige intelligentie maken de mens bijna overbodig. Grote delen van Nederland zijn overstroomd, miljoenen mensen zijn gevlucht naar Limburg en leven in kampen. Daar worden ze scherp in de gaten gehouden: zijn er onder hen geen aanhangers van de naturalisten (terroristen)? In de ‘echte’ wereld van biotechnologie en kunstmatige intelligentie wordt niets aan het toeval overgelaten. Dokter Frank, de genendokter, helpt je aan een kind met de beste genen en hersenen, ‘want u wilt uw kind toch de best mogelijke start in het leven geven?’ En Alecto – de alles controlerende en zelflerende robot waarover iedereen beschikt als persoonlijk assistent – is behulpzaam bij alle beslissingen. Van de lunch tot de liefde: het is het beste om je zaken aan Alecto over te laten. Zij biedt je al een echtscheidingsadvocaat of relatietherapeut aan als je zelf nog niet eens doorhebt dat je relatie misschien wat onder spanning staat. En in deze wereld is zelfs de seks beter in virtual reality (op locaties variërend van de Himalaya tot tropische stranden) dan in de saaie werkelijkheid.

Eddy Terstall bewerkte het gelijknamige toneelstuk van de Duitse schrijvers Yael Ronen en Dimitrij Schaad. Zij lieten zich inspireren door de drie bestsellers van futuroloog Yuval Noah Harari: Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw.

(R)Evolutie roept vragen op. Dat extra-intelligente kind met de volmaakte genen is misschien wel gunstig voor de ziektekostenverzekeraars, maar als iedereen zijn kind laat pimpen, wat is dan het voordeel nog? En wat als de overheid je gedachten kan lezen en je (preventief) arresteert voordat je je kan aansluiten bij een terroristische organisatie? Daarmee is de film een vermakelijk en scherpzinnig pleidooi voor de onvolmaaktheid en de onkenbaarheid van de mens.