Ride Your Wave

vanaf donderdag 30 juli 2020

Luchtige Japanse animatie met een ernstige ondertoon. Hinako is een surfer girl, Minato een jonge brandweerman. Hun liefde is diep en allesomvattend, maar als Minato om het leven komt, stort Hinako in en houdt ze wanhopig vast aan zijn herinnering door zijn geest op te roepen met hun favoriete liedje.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Een vast onderdeel van de nieuwere generatie anime is een flirt met een zoetsappige hit uit het J-poprepertoire. Ride Your Wave tilt dat naar een nieuw niveau: het nummer ‘Brand New Story’ van de boyband Generations From Exile Tribe vormt een leidraad in de relatie tussen de twee hoofdpersonen, Hinako en Minato. De een is een jonge vrouw die zojuist naar een kuststadje is verhuisd om haar grote passie te kunnen uitleven: surfen. De ander is een beginnend brandweerman die haar capriolen op zee bewondert vanaf het dak van de kazerne. Zoals de clichés van het romantische genre voorschrijven, wordt Hinako uit een brandend gebouw gered door Minato, waarna de liefde tussen de twee opbloeit. Ze delen hun passie voor de zee en de vinloze bruinvis, hij leert haar koken en zij leert hem surfen, ze beleven een heerlijke zomer.

De plichtmatige montage van mooie momenten die daarbij hoort (zonsondergang, paragliden, selfies) wordt volledig gered door de begeleiding van dat nummer ‘Brand New Story’, gezongen en gespeeld door de twee hoofdpersonen, compleet met foutjes en lachbuien, waardoor het zoete suikerlaagje een stuk beter verteerbaar en de scéne zelfs ontroerend wordt.
Het nummer keert daarna nog regelmatig terug, want Minato overlijdt plotseling en de ontroostbare Hinako blijkt zijn geest te kunnen oproepen door dat nummer te zingen. Te pas en te onpas gebruikt ze deze kracht om haar verdriet weg te duwen, en ze gaat zelfs zo ver dat ze Minato’s geest meesleept in een grote opblaasbruinvis. Uiteindelijk haalt de werkelijkheid haar in, en zoals het dit genre betaamt, leert ze ten slotte om op haar eigen golven mee te surfen.

Dit ietwat clichématige verhaal wordt gelukkig gered door de charmante losse stijl. Waren we na de schattige Ghibli-figuurtjes net gewend aan de moderne, behoorlijk realistische stijl van de hoofdpersonen in bijvoorbeeld de hitfilm Your Name, nu zien we lange, slungelige bonenstaken die alle kanten op bewegen. Het past wonderwel bij de onhandigheid en onzekerheid van Hinako en maakt haar des te sympathieker. Dat het verhaal niet bijster origineel is zie je daarom graag door de vingers. Nu alleen nog dat liedje uit je hoofd zien te krijgen.