Lezing en film: Romantic Comedy (Dagelijks leven verbeeld, 38CC)

maandag 10 februari 2020

De vele romcoms die filmmaker Elizabeth Sankey als tiener zag kleurden haar blik op liefde en relaties. Maar creëren My Best Friend’s Wedding en When Harry Met Sally… realistische verwachtingen van een relatie? Bomvol grappige en bijna vergeten momenten uit vele bekende films.

Vertoning in samenwerking met expositieruimte 38CC bij de manifestatie Gewoon – Bijzonder.

Op 10 februari komt Yasco Horsman, docent bij de studie Film- en Literatuurwetenschap van de Universiteit Leiden, vertellen over hoe ons wereldbeeld beïnvloed wordt door de verbeelding van het dagelijks leven in film en tv-series. Yasco Horsman is aan Yale gepromoveerd in vergelijkende literatuurwetenschap. Hij werkt momenteel aan een boek over Radio en Modernisme en verzamelt materiaal voor het maken van een stamboom van het ‘grappige dier’ figuur in vroege animatiefilm en strips.Koop nu een kaartje

Als tiener ontwikkelde filmmaker Elizabeth Sankey een obsessie met de romantische komedie. De vele romcoms die ze zag kleurden haar blik op liefde en relaties. Maar met My Best Friend’s Wedding, Runaway Bride en When Harry Met Sally… in het achterhoofd zijn de verwachtingen van een relatie niet altijd realistisch. Aan de hand van vele filmclips uit klassiekers in het genre analyseert Sankey samen met andere liefhebbers het fenomeen van de romantische komedie. Een genre dat bij nader inzien niet alleen plezier brengt, maar ook op veel vlakken problematisch is. De protagonisten zijn wit en heteroseksueel en de sekserollen traditioneel.

Waarom werd het genre zo conservatief? Is Bridget Jones de carrièrevrouw die ons moet inspireren? Waar zijn de protagonisten die niet uit de middenklasse komen? Een film met een kritische maar tegelijk ook liefdevolle blik op het genre, bomvol met grappige en bijna vergeten momenten uit vele bekende films. Met liedjes van de band Summer Camp, waar Sankey samen met haar man, componist Jeremy Warmsley, deel van uit maakt (IFFR 2019).

Vertoning in samenwerking met expositieruimte 38CC bij de manifestatie Gewoon – Bijzonder.

Op 10 februari komt Yasco Horsman, docent bij de studie Film- en Literatuurwetenschap van de Universiteit Leiden, vertellen over hoe ons wereldbeeld beïnvloed wordt door de verbeelding van het dagelijks leven in film en tv-series. Yasco Horsman is aan Yale gepromoveerd in vergelijkende literatuurwetenschap. Hij werkt momenteel aan een boek over Radio en Modernisme en verzamelt materiaal voor het maken van een stamboom van het ‘grappige dier’ figuur in vroege animatiefilm en strips.