Rose (laatste week)

Vanaf donderdag 1 december 2022

Deense feelgoodfilm met Sofie Gråbøl (The Killing) als een schizofrene vrouw die tijdens een busreis naar Parijs voor onrust zorgt onder haar medereizigers. Toch wordt het een memorabele reis. Deze hartverwarmende roadtrip was een groot succes in Denemarken

‘Feelgoodfilm ‘Rose’ is als ‘Intouchables’, maar dan met schizofrenie’ ‘als feelgoodmovie en eenvoudig pleidooi voor meer compassie jegens ‘de ander’ schiet Rose raak: de film won afgelopen maand overtuigend publieksprijzen in zowel Leiden als Leeuwarden.’ NRC

‘De Deense tragikomedie ‘Rose’ is soms irritant sentimenteel, maar weet toch oprecht te ontroeren’ de Volkskrant

 

Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

In de herfst van 1997 nemen Ellen en haar man Vagn Inger mee op een busreis naar Parijs, de stad waar Inger goede herinneringen aan heeft. Inger is de zus van Ellen, ze is schizofreen en woont in een inrichting. Door de juiste hoeveelheid medicatie en het mijden van te veel prikkels, kan zij een redelijk normaal leven leiden. Tijdens de trip maakt Inger geen geheim van haar conditie, maar niet alle medereizigers kunnen haar openhartige uitspraken, soms grofgebekt en ad rem, waarderen.

Eenmaal aangekomen in Parijs gaat Inger op zoek naar een belangrijk persoon uit haar verleden. Ellen en haar man hebben hun handen vol aan het wispelturige gedrag van Inger. Toch weet ze geleidelijk aan iedereen voor zich te winnen, zeker wanneer blijkt ze goed Frans spreekt én niet zo gek is als ze lijkt. Het wordt een memorabele reis.

De Deense regisseur Niels Arden Oplev (bekend van o.a. The Girl with the Dragon Tattoo) baseerde zijn scenario deels op persoonlijke ervaringen. Sofie Gråbøl (The Killing, The Day Will Come) schittert in de rol van Inger.

De film was een groot succes in Denemarken en scoorde hoog bij het publiek van de filmfestivals van Vlissingen en Leiden.