Ruben Brandt, Collector

één week vanaf 15 augustus 2019

Geanimeerde actiefilm voor volwassenen in art deco-stijl. Een psychotherapeut wordt kunstdief om zijn nachtmerries te bezweren. Een film vol actie en achtervolgingen, én vol kunst, deels gemaakt met de computer, deels met de hand. Een lust voor het oog.

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar Geweld Angst


Koop nu een kaartje

Psychotherapeut Ruben Brandt wordt gekweld door beroemde schilderijen die opduiken in zijn nachtmerries. Met de hulp van meesterdievegge Mimi lukt het hem ze te ‘verzamelen’. Hun acties worden op de voet gevolgd door privédetective Mike, terwijl ook andere dubieuze figuren een oogje in het zeil houden. Geweldige animatie en snelle actie gaan perfect samen in deze zeer vermakelijke ode aan film en kunst.

Deze eerste speelfilm van de in Slovenië geboren en in Boedapest wonende Milorad Krstić zit propvol kunst- en filmreferenties. Het voelt als een uitzinnige jaren 60-heistfilm (Pink Panther, Topkapi), met een flinke scheut Mission Impossible. Behalve de schilders wier werk Brandt in zijn nachtmerries ziet, eert de film nog vele anderen, zowel qua character design (kubisme) als in de decors (De Chirico, Hopper). Dapper in zijn ambitie, hoogst origineel, intellectueel stimulerend: een meedogenloos voortrazende geanimeerde actiefilm. Deels gemaakt met de computer, deels met de hand.

In andere landen is de film al in première gegaan: in Zwitserland ging tijdens een openluchtvertoning op een plein, 7000 mensen uit hun dak en ook daarna bleek de film telkens weer een publiekslieveling.