Samsara (laatste kans)

 vanaf 15 februari 2024

Samsara is gericht op het mythische en spirituele en wil de kijker meenemen op een reis naar een intieme en meditatieve ervaring.

★★★★★ ‘Een unieke belevenis’ de Volkskrant

★★★★★ ‘ ‘Samsara’ vraagt de ogen te sluiten én laat je trippen’ ‘Het meditatieve en mysterieuze Samsara van de Spaanse filmmaker Lois Patiño is zo’n film die tijdens het thuiskijken niet alleen aan kracht verliest, maar op een klein scherm misschien wel helemaal niet bestaat. Dus ga hem nou maar gewoon in de bioscoop bekijken, zou ik het liefste opschrijven. En verder niets. Deze film is een ervaring.’ NRC

‘Samsara is daardoor zowel een spirituele reis als een media-archeologische zoektocht naar de bewustzijnsverruimende kwaliteiten van film. Ook film is vaak een droom genoemd, of een meditatie, en zelfs een trip. Deze film brengt dat allemaal samen. Het is een ervaring aan beide kanten van het bewustzijn.’ NRC

★★★★ ‘Strikingly original and profound artwork’ The Guardian

 

https://filmhuis-lumen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Lumen-op-Picl.png

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar


Koop nu een kaartje

Samsara is een Sanskrietwoord dat verwijst naar de cyclus van geboorte, leven, dood en reïncarnatie. Patiño’s film gaat van de tempels van Laos naar de stranden van Zanzibar en begeleidt een ziel op doorreis van het ene lichaam naar het andere. In Laos wonen en studeren tientallen monniken in prachtige boeddhistische tempels.

Elke dag steekt een jonge monnik de rivier over om een oude vrouw een tekst voor te lezen die als leidraad dient voor het vinden van de weg naar het hiernamaals. Wanneer de vrouw sterft, begint haar geest een zintuiglijke reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam. Om de reis te voltooien, moet je je te laten meeslepen door licht en geluid. Met een wervelwind van geluiden en kleuren, flitsend in verschillende snelheden, bombardeert Patiño de zintuigen van de kijker op een bijzondere en indrukwekkende manier. In het tweede deel van de film bevinden we ons in Zanzibar, Tanzania waar de Islam op een andere manier omgaat met geboorte, leven, dood en reïncarnatie. Zoals in een film van Apichatpong Weerasethakul valt de cyclus van geboorte, dood en reïncarnatie samen met de ervaring van het kijken. Het zien en vertellen van verhalen wordt een unieke visionaire ervaring die de kijker letterlijk naar een andere dimensie voert.

Lois Patiño beschouwt Samsara als een reflectie op de relatie tussen de mens en de natuur waarin hij woont. De film is vooral gericht op het mythische en spirituele en wil de kijker meenemen op een reis naar een intieme en meditatieve ervaring.