klassieker: Sátántangó (ENGLISH SUBTITLES)

Koningsdag (donderdag) 27 april (eenmalig)

Béla Tarrs zeven-en-een-half uur durende magnum opus volgt de bewoners van een Hongaars dorpje na de val van het communisme. Drank, veel drank en het gerucht dat de doden zijn opgestaan nemen bezit van de verbeelding. Speciale, eenmalige vertoning op Koninsdag 27 april. Geen zin in alle oranje festiviteiten: kom genieten van Béla Tarrs meesterwerk!

(Voor alle bezoekers is er gratis thee en koffie en 2 broodjes in de eerste pauze)

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Een symfonie in zwartwit, een meesterproef van beeldend vertellen. Béla Tarrs zeven-en-een-half uur durende magnum opus volgt de bewoners van een Hongaars dorpje na de val van het communisme. Drank, veel drank en het gerucht dat de doden zijn opgestaan nemen bezit van de verbeelding. Het lijkt bijna onmogelijk: een werkdag lang in de bioscoopstoel, kijkend naar een en dezelfde film. Toch is dat wat de Hongaarse regisseur Béla Tarr (1955, Pécs) van zijn publiek eist, en dat dat geen probleem is, bewezen de lyrische reacties van filmkijkers en kritiek bij uitbreng van Sátántangó in 1994 en bij latere hervertoningen.

Tarr liet in 2011 weten dat The Turin Horse zijn laatste speelfilm zou zijn. Tarr hield woord – nieuwe speelfilms zijn niet meer verschenen. De heruitbreng door Eye Filmmuseum van Sátántangó (4K-restauratie) is niet alleen een eerbetoon aan een klassieker van de Oost-Europese film, maar ook de kans om kennis te maken met een uitzonderlijk begaafde verhalenverteller-in-beelden.

Sátántangó is gestructureerd als een tango door het heden en verleden. In twaalf ‘bewegingen’, opgenomen in lange takes in een betoverend zwart-wit, neemt Tarr je mee naar een morsig dorpje in Hongarije. De werknemers van de voormalige collectieve boerderij zijn radeloos na de val van het communisme; zekerheden zijn verdwenen, wat rest is de dorpskroeg, roddel en het angstaanjagende vermoeden dat de doden zullen herrijzen… Sátántangó behoort met Damnation (1988) en Werckmeister harmóniák (2000) tot een trilogie die tot stand kwam in samenwerking met de Hongaarse romanschrijver en scenarist László Krasznahorkai. De films zijn een commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving; onverwachte, bedreigende ontwikkelingen blijken het dierlijke in de mens omhoog te brengen.

We vertonen Sátántangó – met Engelse ondertitels als een miniserie verspreid over drie delen: deel één duurt 137 minuten, deel twee duurt 125 minuten en het laatste deel duurt 177 minuten. Uiteraard heeft deze bijzondere film een aantal pauzes: 30 minuten rond 12.45 uur en 20 minuten rond 15.15 uur. Er is derhalve gelegenheid voor koffie of een rondje lopen om de benen te strekken.

 

Het programma ziet er als volgt uit: 

10.30 -12.47 uur: deel 1/ 137 min

12.47: pauze 30 min

13.17-15.22 uur: deel 2 / 125 min

15.22: pauze 20 min

15.42-18.45: deel 3 / 177 min

 

Toegangsprijzen: 
€ 25,00 (inclusief 2 broodjes (vega) + koffie of thee in eerste pauze)

Jongeren t/m 27 € 15,00

Cineville: € 0,00