Shabu

vanaf 28 april 2022

Aanstekelijke coming-of-age-documentaire over Shabu, een veertienjarige puber uit Rotterdam-Zuid. De film volgt de jongen in een warme zomer wanneer hij van zijn familie geld moet verdienen om een schuld bij zijn oma terug te betalen.

 

Alle Leeftijden Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Shabu is een veertienjarige fors uit de kluiten gewassen jongen, een opvallend en kleurrijk figuur in de buurt. Als zijn oma met vakantie is in Suriname, gaat hij een ritje maken met haar auto, maar dat gaat fout. Zijn familie besluit dat Shabu de schade moet vergoeden. Hij gaat aan de slag met de verkoop van waterijsjes in de buurt en krijgt een baantje in de buurtsuper, maar dat schiet niet op. Dus bedenkt hij een groots plan waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Want Shabu wil het vooral goed maken bij zijn oma, die erg boos op hem blijft.

SHABU oogt door het spontane spel als speelfilm, maar het is toch echt een documentaire. Het is een authentiek portret van een jongen in de flat Peperklip in Rotterdam-Zuid, gebracht met gevoel voor humor. Het levendige verhaal en de speelse montage van de film zetten de tegenstellingen van het puberleven extra aan: ongepolijst als het leven rauw is, en een beetje opgepoetst wanneer het moet blinken.

Een onvervalste feelgood familiedocumentaire, ontwapenend en openhartig, uitgeroepen tot beste jeugdfilm op het IDFA 2021.