Shadow Game (Movies that Matter, Q&A regisseur)

MTM_Ontour_liggend

donderdag 17 juni 2021

Avontuurlijke reis door Europa met pubers die ons gidsen. Ze spelen ‘the game’, de treingame, de containergame, de loopgame. Als je faalt, probeer je het opnieuw. Dit is de manier van jonge vluchtelingen om het vol te houden. Een deel is door de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.

Gast: Eefje Blankevoort (een van de twee regisseurs) en Mohammed (een van de jongens in Shadow Game).

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar Angst


Koop nu een kaartje

De mozaïekvertelling Shadow Game, is een coming of age-verhaal, een avontuurlijke reis door Europa met pubers die ons gidsen. De ervaringen van jonge vluchtelingen worden samengesmeed tot een universeel verhaal. Zullen ze alle obstakels overwinnen en een nieuw thuis vinden?

Velen van hen noemen het ‘the game’: de reis langs de Balkanroute naar West-Europa. Voor de tienerjongens die we ontmoeten in Shadow Game is het een manier om gemotiveerd te blijven. Er zijn verschillende games: de treingame, de containergame, de loopgame. ‘Het is een missie’, zegt SK (15) uit Afghanistan. ‘Als je hem volbrengt, win je de game.’ En als je faalt, probeer je het de volgende keer opnieuw. Er is niet echt een andere optie.

Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Het bereiken van de eindbestemming is moeilijker dan ooit. Een deel van het materiaal is door de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.

Shadow Game brengt ons dicht bij de vele onbegeleide minderjarigen die momenteel op zoek zijn naar bescherming in Europa. De ontwapenende Hammoudi (14) uit Syrië vertelt verlegen lachend over de keer dat hij werd aangehouden door gemaskerde agenten in Kroatië. Yaseen (17) uit Pakistan draagt een klein katje en deelt zijn eten met haar. Voor hen en de andere jongens in de film is de emotionele en fysieke impact van wat ze doormaken groot. Toch behouden velen van hen een jeugdig, onschuldig optimisme.