She Said (laatste week)

Vanaf donderdag 24 november 2022

Een onderhoudende reconstructie van het journalistieke werk dat de val van filmproducent Harvey Weinstein inluidde en een cultuur van zwijgen deed doorbreken. De film is ook een oproep om te blijven luisteren naar vrouwen die zich uitspreken.

★★★★ ‘Een film die diep raakt. Een belangrijke film.’ NRC
★★★★ ‘een pamflet voor de vrouwelijkse stem’ de Volkskrant
★★★★ TROUW

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Met een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek weten twee journalisten van de New York Times in 2017 een van de belangrijkste verhalen van een generatie te publiceren. Een verhaal dat een decennialange stilte doorbrak over seksueel misbruik in Hollywood en dat de Amerikaanse cultuur voorgoed veranderd heeft.

Megan Twohey en Jodi Kantor zijn de twee journalisten, in de film gespeeld door Carey Mulligan en Zoe Kazan. De film, in de traditie van journalistenfilms als Spotlight en The Post, is gebaseerd op hun gelijknamige boek, waarvoor ze een Pulitzer-prijs wonnen. Het is een getuigenis van de impact van onderzoeksjournalistiek. De film volgt journalisten en redacteuren die koste wat kost de waarheid boven tafel willen krijgen, maar belicht ook de moed van slachtoffers en getuigen die hun verhaal doen om een dader van structureel misbruik tegen te houden. De toewijding en vastberadenheid van deze mensen heeft het gesprek in het hele land doen oplaaien, was deels verantwoordelijk voor de opkomst van de #MeToo-beweging en heeft ervoor gezorgd dat er afgerekend werd met het systeem dat dit misbruik in stand hield.

Harvey Weinstein werd in 2020 veroordeeld tot 23 jaar cel wegens aanranding en verkrachting. In de film is hij alleen een bulderende stem aan de telefoon en een van woede trillend achterhoofd.

Regisseur van de film is Maria Schrader, bekend van Ich bin dein mensch (2021).

 

Amnesty International Let’s Talk About Yes

From 28 November to 2 December Amnesty International #LetsTalkAboutYES will organize several activities to promote awareness about the topic of consent. How important is consent and how do you talk about consent in a sexy way? The aim is to change the norm of sex so that it’s based on consent, equality and intent.

This movie shows the events around the Harvey Weinstein case, which was one of the first large cases about sexual transgressive behavior, starting the conversation and awareness around this topic.