Shirley

vanaf donderdag 17 september 2020

Psychologisch drama, zinderend en vilein, over een jong pasgetrouwd stel dat intrekt bij de beroemde en excentrieke horrorauteur Shirley Jackson, vertolkt door Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale).

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Seks


Koop nu een kaartje

Rose en Fred komen in Shirley’s leven net nadat deze in 1948 haar controversiële korte verhaal The Lottery heeft gepubliceerd en in een writer’s block is beland. Shirley’s man Hyman is hoogleraar en heeft Fred aangesteld als zijn assistent aan de universiteit. Stanley biedt het stel aan bij hem en Shirley in te trekken en vraagt Rose het huishouden te doen en voor Shirley te zorgen zodat deze weer kan gaan schrijven. Het is het begin van een psychologisch spel. Shirley raakt in de ban van Rose – en andersom: er ontstaat een bijzondere band tussen de twee vrouwen. Dit heeft invloed op zowel de relatie tussen Shirley en Stanley als op het verse huwelijk van Rose en Fred. Het lijkt er steeds meer op dat de vier vooral elkaar gebruiken. Het levert wel veel inspiratie op voor Shirley’s nieuwe horrorverhaal.

Moss is ijzersterk in de titelrol van de behoorlijk verknipte en steeds wilder uit haar ogen kijkende schrijfster. Samen met de claustrofobische sfeer – het verhaal speelt zich voornamelijk in huis af – zorgt dit voor een film die langzaam onder de huid kruipt en veel stof biedt tot napraten.

De film, mede geproduceerd door regisseur Martin Scorsese, doet in een aantal opzichten denken aan Who’s Afraid of Virginia Woolf. Het is gebaseerd op Shirley: A Novel (2015) van de Amerikaanse schrijfster Susan Scarf Merrell.