Sibel

vanaf 5 maart 2020

Krachtige film over een jonge vrouw in een dorp in Turkije, die uitgesloten wordt omdat ze niet kan praten. Als ze een gewonde man vindt, zet dat een reeks gebeurtenissen in gang. Realistisch én sprookjesachtig, met een hoofdrolspeelster die indruk maakt en tegen de achtergrond van een bijzonder fenomeen: een oude fluittaal.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar


Koop nu een kaartje

De 25-jarige Sibel woont met haar vader en zus in een afgelegen dorp in de bergen aan de Zwarte Zee. Ze kan niet praten en communiceert in een generaties oude fluittaal (die echt bestaat, in het dorp Kusköy). De dorpelingen laten haar in het beste geval links liggen, omdat ze denken dat zij met haar handicap ongeluk brengt. Hooguit mag ze opdraven om mee te werken op het land, maar dan nog is er weinig contact. Tegelijkertijd geeft haar handicap ook vrijheid: ze hoeft niet jong te trouwen, ze hoeft geen hoofddoek te dragen en kan meer haar eigen gang gaan. Om de dorpsbewoners gunstig te stemmen jaagt ze onverschrokken op een wolf die zich in het woud zou schuilhouden. Op een dag vindt ze daar Ali, een gewonde man die op de vlucht is voor de autoriteiten. Ze helpt hem, stiekem, ondanks dat dat haar wel flink in de problemen brengt. Hij is wel de eerste die haar met andere ogen ziet.

De grote aantrekkingskracht zit hem in het fenomeen van de fluittaal (heel toevallig ook al een onderwerp in een andere recente film, het Roemeense The Whistlers), én in de hoofdrolspeelster die met haar vlammende ogen en natuurlijke en fysieke spel een sterke prestatie levert. Daarnaast zitten er veel lagen in het verhaal. Door het realistische plot heen schemeren allerlei magische en sprookjeselementen (de wolf, de oude vrouw die in het bos woont). Maar vooral gaat het over de strijd van een jonge vrouw tegen de tradities van een samenleving waar vrouwen nauwelijks iets hebben in te brengen. Of van een paria die vecht voor acceptatie en vriendschap. Ondanks dat Sibel niet kan praten, is het uitgerekend zij die zich uitspreekt tegen de ondergeschikte positie van alle vrouwen.