Muziek & Film: Singin' in the Rain

maandag 19 december 2022

Iconische Hollywoodmusical die 70 jaar oud is. Iedereen kent het titelnummer waarin een verliefde Gene Kelly in een stortbui door de plassen stampt en soepel van lantaarnpaal naar regenpijp glijdt.Koop nu een kaartje

Don Lockwood (Gene Kelly) en Lina Lamont (Jean Hagen) zijn in de hoogtijdagen van de zwijgende film onbetwiste kassamagneten. Maar dan gaat Hollywood over naar de geluidsfilm en blijkt Lina een stem als een kraai te hebben. Het omzetten van de zwijgende film The Duelling Cavalier naar een geluidsfilm dreigt een debacle te worden. Maar er wordt een oplossing gevonden: The Duelling Cavalier wordt een musical en op voorstel van bevriend pianist Cosmo (Donald O’Connor) worden de dialogen en zangpartijen van Lina ingesproken en gezongen door de zoetgevooisde Kathy (Debbie Reynolds).

Singin’ in the Rain is 70 jaar oud! Iedereen herinnert zich het titelnummer waarin een verliefde Gene Kelly in een stortbui door de plassen stampt en soepel van lantaarnpaal naar regenpijp glijdt. De door Kelly en Stanley Donen geregisseerde musical bleek een hit, dankzij de puntgaaf uitgevoerde dansnummers en art-direction.

Ook de humoristische kijk op Hollywood in de overgangsjaren van het stille-filmtijdperk naar de “talkies”, de geluidsfilm, maakte de film geliefd. Behalve de iconische titelsong bevat Singin’ in the Rain aanstekelijke liedjes als ‘Make ‘m Laugh‘ en ‘Good Morning‘, waarbij natuurlijk fantastisch gedanst wordt. Het Broadway Rhytm ballet maakte een ster van danseres Cyd Charisse, die daarna in vele andere musicals speelde. Voor Gene Kelly was Singin’ in the Rain het hoogtepunt in zijn carrière.