State Funeral

donderdag 11 november 2021

Begin maart 1953 valt in de hele Sovjet-Unie het leven stil. De grote leider Stalin is niet meer. Vier dagen lang wordt elke fase van de plechtigheden rond zijn begrafenis geobserveerd: van de bombastische bekendmaking van zijn overlijden door omroepers, in kranten en op aanplakbiljetten – via de eindeloze stoet rouwende mensen die hun ‘rode tsaar’ snikkend een laatste eer komen bewijzen – tot de ceremoniële bijzetting in het mausoleum.

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

Regisseur Sergei Loznitsa, bekend van The Event (2015) en The Trial (2018), zegt over State Funeral: ‘Mijn film gaat niet over Stalin, maar over de mensen.’ Inderdaad zien we miljoenen mensen uit alle uithoeken van de Sovjet-Unie de laatste eer bewijzen aan Stalin. We zien ook de opvolgers, die om het hardst proberen diens erfenis naar zich toe te trekken. In dit kader is de film The Death of Stalin een aanrader.

In de traditie van zijn films over de erfenis van de Sovjet-Unie put Loznitsa uit bestaand materiaal. Zes gerenommeerde regisseurs waren betrokken bij de opnamen van vele meters film voor het laatste stapje in de persoonsverheerlijking van Stalin. Hun werk, The Great Farewell, werd slechts eenmaal vertoond. De vaak niet eerder vertoonde beelden zijn veelal in kleur, waarbij het Kremlinrood van de bloemen, linten en vlaggen indringend afsteekt tegen de achtergrond van besneeuwde straten, grijs geklede mensen en grauwe fabrieken; ook op grote afstand van Moskou leggen arbeiders het werk stil om hun partijleider te gedenken.

Een ronduit grotesk gebeuren – waaraan de regisseur nog meer recht doet met de feitelijke, historische informatie op het einde – dat pijnlijk aantoont hoe absurd de beleving van leven en dood is in een tiranniek, op een persoonlijkheidscultus gebaseerd regime. State Funeral werd dan ook volkomen terecht vertoond op IDFA.