Tanja - Dagboek van een guerrillera (laatste kans)

 vanaf maandag 4 september 2023

Wat bezielt een studente uit Denekamp om zich bij een guerrillabeweging in Colombia aan te sluiten? Tanja Nijmeijer, de idealistische studente die lid werd van de beruchte FARC, vertelt haar verhaal in deze aangrijpende documentaire.

 

https://filmhuis-lumen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Lumen-op-Picl.png

 

★★★★ ‘Schetst een genuanceerd beeld’ Trouw

★★★ ‘Genuanceerd maar enigszins onnodig’ NRC

Mogelijk schadelijk tot 14 jaar Angst


Koop nu een kaartje

Wie is Tanja Nijmeijer nou echt? Een vrijheidsstrijder, een naïef, idealistisch meisje of toch een terrorist? Deze vragen staan centraal in de documentaire Tanja-dagboek van een guerrillera. In haar eigen woorden vertelt Nijmeijer haar verhaal. Eind jaren negentig wordt ze tijdens haar stage in Colombia geconfronteerd met de politieke onrust in het land. Ze is geschokt door het onrecht dat ze aantreft en sluit zich aan bij de FARC, op dat moment het grootste guerrillaleger ter wereld. Ze weet zich op te werken binnen de organisatie en wordt uiteindelijk ingezet bij vredesonderhandelingen, waar ze een sleutelrol speelt. Nu, jaren later, terwijl de rust is teruggekeerd in Colombia, kan zij nog steeds haar familie niet zien – ze staat nog altijd op de internationale opsporingslijst van Interpol.

Regisseur Marcel Mettelsiefen wist langzaam het vertrouwen van Tanja Nijmeijer te winnen om deze documentaire te maken. Hij leerde haar kennen bij de vredesbesprekingen tussen FARC en de Colombiaanse regering, waar hij aanwezig was als verslaggever voor het Duitse weekblad Der Spiegel. De documentaire toont bijzonder beeldmateriaal vanuit het hart van de beweging.

.