Tantas Almas

een week vanaf zondag 17 juli 2022

Een man keert terug naar zijn huis op het Colombiaanse platteland nadat hij een lange nacht heeft gevist. Hij ontdekt tot zijn afgrijzen dat paramilitaire troepen zijn beide zonen hebben gedood. Hij vermoedt dat hun lichamen in de rivier werden gegooid.

‘Een meeslepend, eenvoudig verhaal met een verbazingwekkende kracht.’

 

Onderdeel van de reeks INHAALFILMZOMER.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Tantas almas (‘zoveel zielen’) presenteert de odyssee langs een rivier van José, een oude visser die op zoek gaat naar zijn twee volwassen zonen Rafael en Dionisio. Zij zijn opgepakt door de ultrarechtse paramilitaire groep Autodefensas Unidas de Colombia (AUC), verantwoordelijk voor talloze moordpartijen tussen 1997 en 2006. De AUC heeft de lichamen waarschijnlijk in de rivier gegooid, en om te voorkomen dat hun gekwelde zielen vast komen te zitten in deze wereld, gaat José naar ze op zoek. In zijn kano ontdekt hij de magie van een in stukken gescheurd land. Hij heeft alles verloren behalve zijn vermogen ergens in te geloven.

Dit fictieve verhaal, gespeeld door lokale bewoners, is samengesteld uit echte verhalen uit de recente geschiedenis van Colombia.

Tantas almas gebruikt een observerende stijl, met wijde shots van de Colombiaanse rivieroevers. Vooral de nachtbeelden zijn adembenemend, met hun verschillende tinten diepblauw, soms bijna tegen het zwarte aan, afgestoken tegen het geel van dorre bladeren, zandduinen, kampvuur en kledingstukken.

Na drie prijswinnende documentaires over de nasleep van paramilitair geweld vertelt regisseur Nicolás Rincón Gille in zijn eerste fictiefilm over de tijd midden in de oorlog: hoe slaagden mensen erin hun menselijkheid te behouden zonder in wanhoop en waanzin te vervallen?