The Ascent

maandag 21 maart 2022

Prachtig gefilmd drama van de Oekraïense regisseur Larisa Shepitko over twee Wit-Russische partizanen in de Tweede Wereldoorlog, bekroond met de Gouden Beer in Berlijn.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Prachtig gefilmd drama van de Oekraïense regisseur Larisa Shepitko over twee Wit-Russische partizanen in de Tweede Wereldoorlog. In de bittere kou doorkruisen zij uitgestrekte sneeuwvlaktes op zoek naar voedsel. Op een boerderij worden ze ontdekt en gevangengenomen door Duitse militairen. De ene wil koste wat het kost blijven leven, de andere houdt vast aan zijn normen, waarden en idealen. Shepitko gebruikt in The Ascent zowel religieuze (Jezus–Judas) als politieke beelden en begrippen om de keuzes van haar hoofdpersonen te benadrukken.

The Ascent werd in 1977 bekroond met de Gouden Beer in Berlijn. Onlangs werd deze klassieke zwart-witfilm opnieuw uitgebracht in aansluiting op de documentairereeks Women Make Film. In deze reeks werd aandacht besteed aan Shepitko (1938-1979), wier werk zich kan meten met dat van de veel beroemdere Andrej Tarkovski (Andrej Roebljov) en haar echtgenoot Elem Klimov (Kom en zie). Recensenten zijn vol lof over haar originele stijl in dit meesterwerk. Ze roemen de poëtische beelden, spectaculaire close-ups, opvallende kadrering en belichting.