The Assistant

Zeer onderkoeld beeld van het actuele thema #MeToo. Zonder expliciet te zijn laat regisseur Kitty Green subtiel zien hoe vrouwen misbruikt worden.

 

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar


Koop nu een kaartje

The Assistant van de Australische Kitty Green past geheel in de #MeToo-tijd. Green maakte al naam met documentaires als Ukraine Is Not a Brothel (2013) en Casting JonBenet (2017). Het beklemmende ‘a day in the life’-drama The Assistant laat duidelijk zien dat Harvey Weinstein niet de enige was die er duistere praktijken op na hield.

Sinds enkele weken heeft Jane (Julia Garner) een droombaan als assistente van een succesvolle en machtige CEO in de New Yorkse entertainmentwereld. Als jongste employee maakt ze lange dagen die voornamelijk gevuld zijn met routineklusjes. De grote baas krijgen we niet te zien, maar zijn autoriteit en explosieve willekeur zijn constant voelbaar. Solidariteit onder haar collega’s is onderhevig aan opportunisme. Langzaamaan, tijdens een typische kantoordag, krijgen Jane en de kijker zicht op de omvang van het misbruik, het seksisme en de heersende zwijgcultuur. Subtiel wordt duidelijk dat een zekere verdorvenheid in de vezels van het bedrijf is doorgedrongen. Jane houdt vast aan haar idealen en gaat de confrontatie aan.

Deze onderkoelde en gecondenseerde thriller besteedt meer aandacht aan het misbruik op de werkvloer en de slachtoffers dan de collega’s met wie ze dagelijks in contact staan.

De internationale beweging Orange the World vraagt jaarlijks aandacht voor geweld tegen vrouwen: 16 dagen actie tussen 25 november en 10 december.