The Banshees of Inisherin (PREMIÈRE)

Vanaf donderdag 26 januari 2023

Op het afgelegen Ierse eiland Inisherin wonen de vrienden Pádraic en Colm (briljante rollen van Colin Farrell en Brendan Gleeson). Hun vriendschap hangt aan een zijden draadje wanneer Colm van de ene op de andere dag weigert met Pádraic te praten. De nieuwe veelbekroonde film van Oscarwinnaar Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing Missouri, In Bruges).

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Angst Grof taalgebruik


Het is 1923, op het fictieve eiland Inisherin, nabij de westkust van Ierland. De brommerige Colm zet abrupt een punt achter zijn langdurige vriendschap met Pádraic. Naar eigen zeggen omdat hij de simpele ziel gewoon niet meer mag. Pádraic snapt er niets van en weigert zich hierbij neer te leggen. Met hulp van zijn zus Siobhan probeert hij de vriendschap nieuw leven in te blazen.

De spanning tussen de twee mannen drijft een wig in hun besloten eilandgemeenschap en het gaat al snel van kwaad tot erger. De gebeurtenissen escaleren volledig als Colm een drastisch ultimatum stelt om zijn voornemen tot het beëindigen van de vriendschap duidelijk te maken. Wat volgt zijn droogkomische ontwikkelingen, vlijmscherpe dialogen en vele pints met Guinness – waarmee het moeilijk proosten is als je beste vriend opeens aan een tafeltje verderop gaat zitten.

Na het grote succes van het met twee Oscars bekroonde Three Billboards Outside Ebbing, Missouri herenigt regisseur en scenarist Martin McDonagh met Brendan Gleeson en Colin Farrell. De hoofdrolspelers uit zijn debuut In Bruges. Op het Filmfestival van Venetië sleepte The Banshees reeds de pijzen voor beste script en beste acteur (Colin Farrell) binnen. Het moet gek lopen wil deze heerlijke tragikomische film geen Oscar gaan winnen. Een komisch en aangrijpend portret over vriendschap tegen de achtergrond van prachtige Ierse landschappen.