Best of IDFA on Tour 2023

zaterdag 18 maart 2023

De beste documentaires van het IDFA 2022 op één dag in Lumen te zien! De drie titels zijn bekend: Apolonia, Apolonia, Reis door onze wereld (Journey Through Our World) en Paradise. Koop nu een kaartje

Van de vele docu­men­taires die tijdens het Inter­na­ti­onal Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) in première gaan, zijn de beste films vanaf 21 januari 2023 door het hele land te zien.

Op drie zaterdagen – 21 januari, 11 februari en 18 maart – is dit Best of IDFA on Tour 2023-programma in Lumen te zien.

Het complete programma bestaat uit drie films, allemaal Nederlands ondertiteld en heeft een lengte van ongeveer 6 uur (inclusief pauzes). De films zijn alleen als totaalpakket te zien. We starten elke zaterdag om 12.00 uur en vanzelfsprekend verkopen we weer soep en broodjes in de pauzes. Kaarten zijn nu alvast te koop, informatie over prijzen en kortingen vindt u onderaan dit bericht.

 

Nu eerst het programma: drie prijswinnende films die door de jury’s van IDFA 2022 zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken.

 Apolonia, Apolonia (116 mins) – Winnaar IDFA Award for Best Film (International Competition)

Dertien jaar omspannend, fascinerend portret van een jongvolwassen vrouw die haar plek zoekt in de (kunst)wereld. Apolonia Sokol leidde in de ogen van de Deense filmmaker Lea Glob een sprookjesachtig bestaan toen zij haar in 2009 voor het eerst portretteerde. De getalenteerde Apolonia werd geboren in een undergroundtheater in Parijs en groeide op in een kunstenaarsgemeenschap – het ultieme bohemien bestaan. Als twintiger studeert ze aan de Beaux-Arts de Paris, een van de meest prestigieuze kunstacademies van Europa. Door de jaren heen keerde Lea Glob telkens weer met haar camera bij de charismatische Apolonia terug en ontstond een bijzondere band tussen de twee jonge vrouwen. Het resultaat is dit portret.  Apolonia is overtuigd van haar talent, maar heeft het niet altijd makkelijk. Sprookjes bestaan niet; een vrouwelijke kunstschilder moet meer opgeven en heeft meer te overwinnen dan een man, is een van de lessen die Apolonia leert. Dat geldt ook voor haar vriendin Oksana Shachko, een van de oprichters van de feministische actiegroep Femen, met wie ze lang samenwoont. Apolonia’s veerkracht wordt flink op de proef gesteld.

Paradise (88 mins) – Winnaar IDFA Award for Best Cinematography (International Competition)

In de zomer van 2021 leidt een uitzonderlijke hittegolf in Jakoetië, het noordoosten van Siberië, tot enorme bosbranden. Op de eindeloze taiga ligt het dorp Shologon, gehuld in oranje rook en zwarte as. Het bos staat in brand en de vlammen naderen snel. Van de regering hoeven de oorspronkelijke bewoners geen hulp te verwachten. Want Shologon ligt aan de rand van de ‘Controlezone’, de officiële term in de Russische wet voor afgelegen of dunbevolkte gebieden waar de autoriteiten niet verplicht zijn om natuurbranden te bestrijden, als de kosten om ze te blussen groter zijn dan de geschatte schade. Aan hun lot overgelaten slaan de bewoners de handen ineen. Deze visueel sterke film is gelardeerd met een Jakoet-sprookje over de wind die over de heilige berg blaast. Een oud verhaal dat nu akelig actueel is, omdat diezelfde wind nu vooral de vlammen dichterbij brengt. De camera gaat met de mannen mee het vuur in, door hen De Draak genoemd, als ze proberen de vlammen te bedwingen. De klimaatverandering gaat in de poolgebieden sneller dan waar dan ook, met dit inferno als krachtig visueel bewijs.

Reis door onze wereld (Journey Through Our World) (113 mins) – Winnaar IDFA Award for Best Dutch Film (Dutch competition) en Best editing (International Competition)

Sporten met flessen als gewichten. Goede vrienden die je spreekt via videobellen, en dan na een uur samen moeten beslissen of je een nieuwe zoomlink aanvraagt. Plots die twee kraaien in de tuin opmerken. Door corona kromp de wereld van het documentaire-echtpaar Petra en Peter Lataster. Toen de lockdown kwam, richtten zij de camera op zichzelf, op de natuur in hun tuin en op hun buren. Reis door onze wereld is minder een egodocument dan een herkenbare schets van die wonderlijke historische periode. Waarin de wereld tot stilstand was gekomen en de tijd, soms onbarmhartig, doortikte. Er is die kalmte waarin de dagen zich aaneenrijgen, en de aandacht opeens gevangen kan worden door een traag glijdende slak in de tuin. Er is de angst voor een onbekend virus. En ondertussen voeden de kraaien gewoon een jong op. Een dierbare vriendin blijkt ongeneeslijk ziek, en sterft. In al die tijd is er één constante: de tedere relatie van het echtpaar en hun liefdevolle blik op de wereld om hen heen.

Cineville en Vriendenloterij

Kaarten zijn alleen verkrijgbaar voor het gehele programma, het is niet mogelijk kaarten te kopen voor losse films.

Op vertoon van Vriendenloterij VIP kost een kaart slechts €23,50 (maximaal 2 personen per pas).

Cinevillepas-houders kunnen kaarten reserveren op dezelfde manier als iedere andere film.

Ticketprijzen en -verkoop
toegangsprijs: €28,50
kortingsprijs: €26,00
BankGiro Loterij VIP (max. 2 per pas): €23,50
Toegang met Cinevillepas: gratis, je kunt gewoon reserveren zoals bij andere films