The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902) (eenmalig) (met inleiding)

Eenmalig op maandag 14 december 2020

Inleiding door programmagroeplid Astrid Tates

The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europa (1897 – 1902) is een compilatie van tientallen gerestaureerde haarscherpe filmpjes die 120 jaar geleden in de eerste (reizende) bioscopen werden vertoond. Vooraf korte film over ‘the making of’. 

 

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902) is een compilatie van tientallen gerestaureerde haarscherpe filmpjes die 120 jaar geleden in de eerste (reizende) bioscopen werden vertoond. Toentertijd was het een sensatie om bewegende beelden te zien: dansende, jonglerende, klimmende mensen; rijdende treinen, varende boten. Vervoermiddelen waren niet alleen onderwerp van de filmpjes, maar werden ook gebruikt om de beelden zelf in beweging te brengen door te filmen vanaf een boot of trein. 

De vroege filmmaatschappij die de filmpjes in verschillende Europese landen maakte, heette de Mutoscope and Biograph Company. Mutoscope was de naam van de zware camera die filmstroken van 68 mm gebruikte, en Biograph de naam van de speciale projector om deze te vertonen. Het 68 mm-materiaal uit de collectie van het British Film Institute en het EYE Filmmuseum is nu in hoge resolutie gescand om de oude beelden weer in volle glorie te kunnen laten zien. Componist en concertpianist Daan van den Hurk (1987) schreef een nieuwe score bij de film. Vooraf is een korte film te zien over ‘the making of’. 

Pas in het begin van de twintigste eeuw ontstonden de eerste bioscopen op vaste plekken met reguliere voorstellingen. Voor toeschouwers was het geweldig om bewegende beelden van hun eigen stad, stadgenoten en misschien zichzelf te zien, vaak opgenomen op de middag voor de voorstelling. 

In The Brilliant Biographis naast materiaal uit Engeland, Italië, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland een aantal Nederlandse filmpjes te zien. Helaas niet uit Delft, maar wel uit Amsterdam, Haarlem en Scheveningen.