The Circus (Charlie Chaplin Collection)

Zondag 6  februari en woensdag 9 februari 2022

Zwijgende film van Charlie Chaplin uit 1928 waarin hij tegen wil en dank in het circus gaat werken. Lumen draait tien van Chaplins films ter ere van de honderdste verjaardag van zijn The Kid.

Geweld


Koop nu een kaartje

In The Circus speelt Charlie Chaplin The Tramp, een personage dat in meer van zijn films voorkomt. De politie verdenkt hem van zakkenrollen. De baas van het circus vindt zijn pogingen om aan de politie te ontsnappen hilarisch, als hij zomaar binnenvalt midden in een act, en neemt hem daarom aan als clown. De zwerver heeft echter moeite met grappig zijn op commando. Ondertussen wordt hij verliefd op de dochter van de baas. Hij zal moeten rivaliseren met de aantrekkelijke koorddanser die ook een oogje op haar heeft.

The Circus bevat de bekende ingrediënten die Chaplins films zo succesvol en geliefd maakten: de zwerver met het gouden hart die tegen wil en dank op het verkeerde moment op de verkeerde plek terechtkomt… maar eindigt met het meisje én het geluk aan zijn zijde. De film leverde hem een Oscar op en staat op #7 in de lijst van stomme films die het meeste geld opbrachten.

The Circus kende een moeizame productie. Chaplin bevond zich net in de scheiding met zijn tweede vrouw Lita Grey. Ze gingen niet vriendschappelijk uit elkaar en Grey was eropuit zijn carrière te vernietigen. Verder had hij een lastige filmperiode achter de rug: hij kreeg te maken met een studiobrand die sets vernietigde, slecht laboratoriumwerk, waardoor veel filmmateriaal onbruikbaar bleek, en een circus dat met de grond gelijk werd gemaakt.

In The Circus komt een vrouw voor die een mobiele telefoon lijkt te hanteren. In 2010 zagen sommigen hier een bewijs voor tijdreizen in, maar het bleek om een van de eerste modellen gehoorapparaten te gaan.