The Dissident

donderdag 15 juli 2021

Documentaire-thriller van Oscar-winnend regisseur Bryan Fogel (Icarus). Hij legt het labyrint van bedrog bloot achter de moord op de Washington Post-journalist Jamal Khashoggi in de Saoedische ambassade in Istanbul.

Na de voorstelling is er een Q&A-sessie met Paul Aarts. Hij is Midden-Oostenexpert verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn boek ‘Saudi-Arabië: de revolutie die nog moet komen?’ analyseert hij scherp het regime dat Khashoggi de kop kostte. Met een ongeschonden koningshuis, in de kop gedrukte protesten, en groter wordende problematiek is het de vraag of het protest dit dominante machtsblok ook bereikt, of dat het huidige bewind zich staande weet te houden. 

Alle Leeftijden Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Een documentaire-thriller van Oscar-winnend regisseur Bryan Fogel (Icarus). Hij legt het labyrint van bedrog bloot achter de moord op de Washington Post-journalist Jamal Khashoggi in de Saoedische ambassade in Istanbul. Een verhaal over geld, tirannie en doorgedraaide technologie. Met een schat aan nooit eerder vertoonde beelden en ongekende toegang tot degenen die het dichtst bij het verhaal staan. Dit zijn Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz, de Turkse politie en aanklagers, en de jonge Saoedische dissident waarmee Khashoggi samenwerkte. Al het bewijs wijst rechtstreeks naar de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die nergens voor is teruggedeinsd om dit verhaal in de doofpot te stoppen. De kern van de film is Khashoggi zelf, een principiële hervormer die probeerde een rechtvaardiger en open samenleving te creëren in zijn Saoedische thuisland. The Dissident is een krachtige, beangstigende blik op een internationale dekmantel. Het laat zien dat in de wereld van vandaag niemand die tegen sterke krachten ingaat, echt veilig is.

Er is een nagesprek met Paul Aarts, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.