The Duke

vanaf donderdag 17 maart 2022

Heerlijke, typisch Britse retrokomedie over de diefstal van een schilderij uit de National Gallery in Londen. De dader is bereid het schilderij terug te geven op een bijzondere voorwaarde: het losgeld wil hij aanwenden voor een goed doel.

Alle Leeftijden Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Kempton Bunton (Jim Broadbent) is een zestigjarige taxichauffeur uit een typische arbeiderswijk in Noord-Engeland. Omdat hij te veel kletst is hij al meermalen ontslagen, hij bestookt de BBC met zijn toneelwerk en hij heeft een overgevoelige antenne voor onrecht.

Het is de jaren zestig, toen men nog kijk- en luistergeld moest betalen om de BBC te kunnen ontvangen. Kempton vindt dat de overheid gratis televisie moet verstrekken aan de ouderen. Hij ergert zich dat de National Gallery wel 140.00 pond overheidsgeld uitgeeft aan een schilderij van Francisco Goya. Hij trekt naar Londen waar hij, zonder medeweten van zijn vrouw Dorothy (Helen Mirren), het portret van The Duke of Wellington steelt. In zijn losgeldbrieven belooft hij het schilderij terug te geven wanneer de overheid televisie gratis beschikbaar maakt voor ouderen.

De film is gebaseerd op feiten, maar het ware verhaal van de inbraak werd pas na vijftig jaar bekend; een verbazingwekkend verhaal over hoe een rechtschapen man de wereld wilde veranderen en daarmee zijn huwelijk redde.