The Favourite

Zondag 28 januari  2024

Om Poor Things – de nieuwe film van Yorgos Lanthimos te vieren – eenmalig terug op ons witte doek: The Favourite.  Zwart-komisch kostuumdrama waarin twee vrouwen concurreren om de gunst van de Engelse koningin Anne. Intussen voert Engeland oorlog met Frankrijk.  Van de maker van The Lobster. Won een Golden Globe en een Oscar voor de rol van Anne.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Seks Drugs- en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Het is het begin van de 18e eeuw. Engeland wordt geregeerd door koningin Anne (Olivia Colman), een kinderlijke en wispelturige vrouw. Bij het nemen van besluiten is zij afhankelijk van haar hofdame en vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz), die haar woede-uitbarstingen voor lief neemt en in Anne’s plaats regeert over het land. Ze kent alle manipulatieve trucs om haar eigen agenda na te jagen.  Wanneer de nieuwe dienstmaagd Abigail (Emma Stone) ten tonele verschijnt, veranderen de machtsverhoudingen tussen de vrouwen aan het hof.

The Favourite is gemaakt door de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos, die we kennen van The Lobster en The Killing of a Sacred Deer. Verwacht dus geen braaf traditioneel kostuumdrama. Het is heerlijk zwart-komisch en tegendraads, met favoriete elementen van Lanthimos als het decor van een gesloten milieu, met eigen bizarre en soms brute spelregels.

De film won twee prijzen op het filmfestival van Venetië. Olivia Colman won in de categorie Beste Actrice, daarnaast sleepte de film de juryprijs in de wacht. Won vervolgens ook een Oscar voor de rol van Anne.