The Gold Rush (Charlie Chaplin Collection)

maandag 6 juni 2022

Zwijgende film uit 1925 waarin Charlie Chaplin op zoek gaat naar goud in Klondike. The Gold Rush was Chaplins eigen favoriete film. Lumen draait tien van Chaplins films ter ere van de honderdste verjaardag van zijn The Kid.

Geweld Angst


Koop nu een kaartje

Charlie Chaplin speelt een personage dat naar Klondike reist in de hoop goud te vinden. Als een zware sneeuwstorm dreigt, vlucht hij naar een klein huisje. Hier vergezellen de crimineel Black Larsen en de goedgezinde Big Jim McKay hem. De groep sterft bijna van de honger en is gedwongen te eten wat er te eten valt. Terwijl Chaplin op zijn schoen kauwt, plant een ander een moord om zijn honger te stillen.

Chaplin kroop voor deze film weer in de rol van The Tramp, het personage waarmee de Britse komiek wereldberoemd werd. Hij bedacht het personage in 1914, tijdens de bloei van het stomme-filmtijdperk. The Tramp maakte zijn debuut in Kid Auto Races at Venice (1914) en verscheen voor het laatst in Modern Times (1936).

Chaplin probeerde begin 1924 zo veel mogelijk scènes op te nemen in Truckee, Californië. Vrijwel geen van die scènes werd echter gebruikt in The Gold Rush, op de openingsscène na. Er was dan ook meer dan 27 keer zoveel filmmateriaal dan nodig was. Er liep wel meer anders dan gepland: oorspronkelijk zou Lita Grey de vrouwelijke hoofdrol spelen, maar ze raakte zwanger van Chaplin en de rol ging naar Georgia Hale. Nog wat weetjes: de 2500 goudzoekers waren werkelijke landlopers die voor één dag werden ingehuurd. De beer die Chaplin aanvalt aan het begin was ook echt; gelukkig liep dat niet verkeerd af. De scène waarin Chaplin zijn schoen eet was wel lastig en kostte drie dagen om op te nemen, waarna hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht moest worden.

The Gold Rush was een enorm succes en belandde op de vijfde plaats van films die het meest opbrachten in de hele stommefilmgeschiedenis: meer dan $ 4.250.000,–. Chaplin zei toen de film klaar was dat hij om deze film herinnerd wilde worden. Het was zijn eerste film waaraan later geluid werd toegevoegd voor een nieuw publiek. Na de heruitgave in 1942 werd de film genomineerd voor twee Oscars. Lumen vertoont deze door Chaplin zelf verzorgde heruitgave van The Gold Rush.