The Great Dictator (Charlie Chaplin Collection)

maandag 2 mei 2022

Een Joodse kapper met geheugenverlies komt na twintig jaar thuis en treft zijn vervallen kapsalon aan besmeurd met haatdragende graffiti: het werk van een tiranniek regime onder leiding van de xenofobe dictator Hynkel, een parodie op Hitler. Ook Mussolini wordt geparodieerd, in de persoon van Napaloni. The Great Dictator is een visionaire satire die zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt. 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst


Koop nu een kaartje

Charlie Chaplin speelt zelf twee rollen in de film: die van de Joodse kapper en die van de dictator. Dit is de eerste film waarin hij spreekt. Zijn toespraak aan het eind van de film wordt gezien als een van de beste in de filmgeschiedenis. 

Hoewel Chaplin al in 1937 aan de film werkte, verscheen hij pas in 1940. In eerste instantie werd de film niet goed ontvangen in de Verenigde Staten en sprak de regering zelfs van een aanval op ‘een staatshoofd van een bevriend land’. Toen het land na de aanval op Pearl Harbor in 1941 alsnog betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog, kon The Great Dictator als propagandamateriaal gebruikt worden.