The Kingmaker, Imelda Marcos (één week)

één week vanaf donderdag 15 oktober 2020

Voormalig first lady van de Filipijnen, Imelda Marcos staat in ieders geheugen gegrift als de vrouw met de vele schoenen. Lauren Greenfield volgt haar op haar missie om terug te keren in de zetel van de macht door middel van haar zoon, terwijl ze zich voordoet als weldoenster en moeder van de natie.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst


Koop nu een kaartje

De meesten van ons kennen Imelda Marcos waarschijnlijk van haar enorme, circa 3100 paar tellende schoenencollectie. Dit was niet het enige exces waaraan ze zich schuldig maakte. Zo heeft ze de lokale bevolking op het eiland Calauit gedwongen te verhuizen omdat ze vond dat er in de Filipijnen ook zebra’s, giraffen en andere wilde dieren te zien moesten zijn. Dit laatste was voor Lauren Greenfield (The Queen of Versailles, Generation Wealth) de trigger om een documentaire over haar te maken. 

Imelda Marcos was van 1965 tot 1986 first lady van de Filipijnen. In deze periode verrijkte de familie zich schaamteloos. Na de opstand werden ze verbannen, maar ze stelden wel hun rijkdom veilig. In 1989 stierf Ferdinand Marcos. 

Van 2014 tot 2019 volgt Greenfield Marcos. Aanvankelijk wil Marcos vertellen hoe ze gedupeerd is door de regering. In 2016 blijkt ze nog steeds politieke aspiraties te hebben. Manipulatief als ze is, probeert ze haar zoon Bongbong de functie van vicepresident te laten krijgen. Ook voelt ze zich nog de moeder van de natie, die kwistig met biljetten strooit. 

In The Kingmaker zegt Imelda Marcos: ‘Perceptie is waar, en de waarheid niet.’ Dat is precies wat Greenfield laat zien. Entourage is belangrijk: Marcos’ ‘onschuldige’ gezicht in een vlinderjurk geeft haar iets aaibaars, maar achter de façade blijkt ze koel en berekenend. Daarnaast is ze er nog steeds van overtuigd dat ze nooit iets verkeerds heeft gedaan. Tegenover deze imaginaire wereld stelt Greenfield ook de werkelijkheid.