The Last Ride of the Wolves

vanaf donderdag 7 juli 2022

Een crimineel op leeftijd die met één laatste klus zijn pensioen wil veiligstellen. Dat is het uitgangspunt van The Last Ride of the Wolves. Menig filmkijker ziet direct de hele film voor zich. The Last Ride of the Wolves is precies díé film niet. Gelukkig maar.

Onderdeel van de reeks INHAALFILMZOMER.

Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Pasquale, een oude boef die zijn fortuin verloor met gokken, beraamt zijn laatste overval, waarin hij samenwerkt met The Wolves, een bende Noord-Italiaanse kermisexploitanten annex criminelen. De overval op een geldwagen die 12 miljoen euro vervoert zou iedereen een goed pensioen kunnen opleveren en de erfenis van hun ouderwetse vakmanschap veiligstellen. De eerste lange speelfilm van de Nederlands-Italiaanse regisseur Alberto De Michele volgt Pasquale tijdens de voorbereiding op de overval. Het is een nachtelijke tocht door een postindustrieel Italië langs gokpaleizen en paaldansclubs, waar handlangers en contacten elkaar ontmoeten.

Pasquale wordt smakelijk heetgebakerd vertolkt door de vader van de regisseur, die min of meer zichzelf speelt. Hij wilde ooit daadwerkelijk een geldtransport overvallen. Die overval mislukte wegens een detail, maar nu krijgt Pasquale van Alberto – ook als zichzelf te zien – een nieuwe kans. Dat betekent: eindeloze autoritten met Alberto achter het stuur terwijl Pasquale anekdotes opdist, beschouwingen over het leven als crimineel houdt en zich opwindt over het gebrek aan contact met de man die hem over de route en het tijdstip van de geldwagen moet informeren. Het geeft de film een sterk documentair gevoel.

Dat wordt versterkt doordat ook de Wolven zichzelf spelen. Zoals Alberto De Michele in een fraai interview in de Volkskrant uitlegde: ‘Ik had de Wolven gevraagd of ze me wilden helpen met het casten van geschikte acteurs uit de regio. Toen zag ik een glinstering in de ogen van de baas: moeten die mannen óns spelen? Dan deden ze dat liever zelf.’ Daarbij gold één harde eis: alles moest exact overeenkomen met hoe ze het echt gedaan hebben. En zo zag de regisseur zich genoodzaakt om een supersnelle Audi RS6 (kostprijs € 200.000,–) te regelen voor de overval, tot wanhoop van zijn producenten. Het raakt aan de kern van de film. Wat is echt en wat is verzonnen? Of zoals een van de levenswijsheden van Pasquale luidt: ‘Je moet altijd een acteur zijn als je met foute lui praat, maar je moet oppassen met leugens.’ Het maakt The Last Ride of the Wolves volstrekt origineel, een misdaadfilm zoals je nog nooit hebt gezien.