The Lost Leonardo

vrijdag 5 augustus 2022, zondag 7 augustus 2022 en dinsdag 9 augustus 2022

In de zeer onderhoudende documentaire The Lost Leonardo doet de Deense regisseur Andreas Koefoed verslag van de spannende reis die het schilderij Salvator Mundi aflegde. Tijdens de reis stijgt de prijs van $1.175 naar $ 450 miljoen.

Onderdeel van de reeks INHAALFILMZOMER

 

Alle Leeftijden


Koop nu een kaartje

In de spannende Deense documentaire The Lost Leonardo volgt Andreas Koefoed de opmerkelijke reis van Leonardo da Vinci’s verloren gewaande schilderij Salvator Mundi. ‘Het schilderij is ons eigenlijke hoofdpersonage.’

De documentaire vertelt het verhaal achter dit duurste schilderij dat ooit werd verkocht, voor 450 miljoen dollar. 

In 2005 wordt het schilderij aangeboden op een veiling in New Orleans. Het is flink – en lelijk – gerestaureerd en wordt er voor zo’n 1200 dollar verkocht als een werk ‘naar Leonardo da Vinci’. De koper speelt het door aan restaurateur Dianne Modestini, die meesterlijke renaissancepenseelstreken ontdekt onder het zware vernis van de goedkope restauratie en ervan overtuigd raakt, dat Da Vinci het zelf heeft geschilderd. 

Vanaf dat moment wordt het lot van de Salvator Mundi bepaald door een onverzadigbare zoektocht naar roem, geld en macht. Naarmate de prijs stijgt, nemen ook de vragen over de echtheid toe: is dit schilderij werkelijk van Leonardo da Vinci?