The Miseducation of Cameron Post (Movies that Matter)

MTM_Ontour_liggend

donderdag 12 december 2019

Cameron Post wordt betrapt tijdens seks met een vriendin en naar een christelijk bekeringskamp gestuurd om te genezen van haar ‘same-sex attraction’. Deze coming-of-agefilm is charmant, subversief en vaak grappig en won de juryprijs op het Sundance Film Festival.

Gastspreker: Hans-Dieter de Smit.Koop nu een kaartje

In The Miseducation of Cameron Post, dat zich afspeelt in 1993, schittert Chloë Grace Moretz als Cameron, een ogenschijnlijk perfecte tiener die op haar prom night wordt betrapt terwijl ze seks heeft met de prom queen op de achterbank van een auto. Ze wordt naar God’s Promise gestuurd, een afgelegen christelijk bekeringskamp. Hier worden jongeren genezen van hun ‘same-sex attraction’, onder het motto ‘Homoseksualiteit bestaat niet, alleen een worsteling met zonde’.

Net als in films als The Breakfast Club, een van de inspiratiebronnen van de Iraans-Amerikaanse regisseur Desiree Akhaven, leidt hun status als outcasts tot een band tussen de jongeren. De film vermijdt valkuilen razendknap. De leiders van het kamp zijn geen sadisten; de film draait niet om het cliché ‘homoliefde in een omgeving waar dat verboden is’. In plaats daarvan is The Miseducation of Cameron Post, een verfilming van de young-adultroman van Emily M. Danforth, een charmante, subversieve, vaak grappige coming-of-agefilm, die werd bekroond met de juryprijs op het Sundance Film Festival 2018. In een tijd waarin ‘conversion therapy’ nog steeds legaal is in 41 Amerikaanse staten, en ook elders homorechten onder druk staan, is de optimistisch boodschap van de film een welkome.

Gastspreker: Hans-Dieter de Smit (Projectmanager voor de sociale acceptatie van homoseksualiteit in christelijke kring bij LCC Projecten)