The Painter and the Thief

zondag 10 april en woensdag 13 april 2022

Emotioneel maar onsentimenteel psychologisch dubbelportret van een kunstenaar en de dief van enkele van haar schilderijen. Ze spoort de dief op en vraagt hem te poseren.

Maandelijkse serie kunstdocumentaires op zondag. Om 10:30 wordt een ontbijt geserveerd, voorafgaand aan de film. Woensdag is er een extra voorstelling zonder ontbijt.

Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De diefstal van twee kapitale schilderijen is het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Aan de hand van bewakingscamerabeelden spoort de gedupeerde kunstenaar de drugsverslaafde dief van haar werk op en confronteert ze hem in de rechtbank. Als compensatie vraagt ze hem te poseren voor een portret. De schildersessies gaan gepaard met gesprekken waarin de dief vertelt over zijn weinig fortuinlijke leven en de kunstenaar zich over hem ontfermt met ontbijtjes, omhelzingen en een luisterend oor. Dat kan helaas niet voorkomen dat zijn zelfdestructieve gedrag hem eerst in het ziekenhuis en later in de gevangenis doet belanden. Maar als hij weer vrijkomt, draaien de rollen om.

Door heen en weer te schakelen in de tijd en tussen perspectieven, schetst regisseur Benjamin Ree een emotioneel maar onsentimenteel psychologisch dubbelportret. Het onwaarschijnlijke duo blijkt in de grond geestverwant.