FOCUS OP FILM: THE PIANO + inleiding

woensdag 29 maart 2023 (eenmalig)

Klassieker uit 1993 van Jane Campion over een Schotse vrouw in de negentiende eeuw die met haar dochtertje en haar piano naar Nieuw-Zeeland reist. We vertonen The Piano eenmalig in het kader van de internationale dag van de Piano. Deze wordt elk jaar gevierd op de 88ste dag van het jaar. Dit zijn het aantal toetsen van een piano. Ook vieren we dat The Piano dit jaar haar 30ste verjaardag viert.

De film wordt ingeleid door journalist en moderator Gerlinda Heywegen.

Op deze dag presenteren wij, ter ere van de Dag van de Piano, met trots speciale filmvertoningen in ons filmhuis waarin het thema muziek en piano natuurlijk centraal staan. Kom en geniet van de prachtige live pianomuziek die voor en na de films wordt gespeeld, terwijl je een drankje nuttigt in onze gezellige foyer!

 

 

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld


Koop nu een kaartje

Sfeervol drama uit 1993 over de Schotse Ada McGrath, die in de negentiende eeuw met haar dochtertje Flora en haar piano naar Nieuw-Zeeland reist. Ada is uitgehuwelijkt aan de kolonist Alisdair Stewart, die aan de ruige westkust van de kolonie woont. Ada spreekt niet meer sinds haar zesde en uit zich door piano te spelen. Helaas weigert haar nieuwe echtgenoot haar piano naar hun woning te dragen. Buurman George Baines, een Engelsman met Maori-tatoeages, zorgt dat ze kan blijven spelen, al betaalt ze hiervoor een prijs. Hiermee wordt de kiem van het drama gelegd.

Trouw noemde de film ‘een wervelend epos dat tegelijkertijd focust op de kleinste details’. Indertijd werd hij geroemd om de vrouwelijke blik en de subtiele erotiek, en bekroond met drie Oscars en een Gouden Palm. Nu is The Piano – met muziek van Michael Nyman – te zien in een gerestaureerde versie.