The Shining (klassieker) (één week)

enkele voorstellingen vanaf zaterdag 31 oktober 2020

Stanley Kubricks legendarische horrorfilm keert na veertig jaar terug in de bioscopen in een prachtige, digitaal gerestaureerde versie. ‘Heeeere’s Johnny!’

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Zelden is de opinie over een film zó omgeslagen als in dit geval. Toen Stanley Kubricks verfilming van Stephen Kings roman The Shining in 1980 verscheen, waren de recensenten bijna unaniem in hun negatieve oordeel. De film werd zelfs driemaal genomineerd voor de Razzie Awards (die de slechtste films van het jaar bekronen). Inmiddels staat The Shiningbekend als een zenuwslopende klassieker in het horrorgenre, en op 29 oktober keert hij, exact veertig jaar later, terug in de Nederlandse bioscoop, in een prachtige, digitaal gerestaureerde versie van 144 minuten, en voor het eerst zoals Kubrick hem bedoeld heeft.

Jack Torrance (Jack Nicholson) accepteert een tijdelijke baan als conciërge in het gigantische Overlook Hotel tijdens de wintermaanden waarin het gesloten is. Hier zal hij met zijn vrouw en zoontje geïsoleerd de winter doorbrengen, ondanks waarschuwingen dat zijn voorganger er zijn verstand verloor en zijn gezin vermoordde. Jack ziet een uitgelezen kans eindelijk zijn nieuwe boek te voltooien, maar zijn zoontje Danny wordt geplaagd door verontrustende telepathische visioenen, het hotel raakt ingesneeuwd en Jack wordt langzaam krankzinnig. Het moment waarop hij ‘Heeeere’s Johnny!’ schreeuwend de badkamerdeur met een bijl te lijf gaat is slechts één van de legendarische scènes in de film.

De sets van het Amerikaanse hotel werden volledig vervaardigd in de Engelse EMI-studio’s, waar Kubrick volop experimenteerde met de steadycam en het zijn acteurs lastig maakte, onder meer door voortdurend het script te wijzigen. Overigens besefte Danny Lloyd, het zoontje in de film, tijdens de opnamen niet dat hij in een horrorfilm speelde.