The Souvenir: Part II

vanaf donderdag 30 juni 2022

Tilda Swinton en haar dochter Honor zijn weer samen in het vervolg op The Souvenir, waarin filmstudente Julie (het alter ego van regisseur Joanna Hogg) haar hart verloor aan de charismatische oudere maar manipulatieve Anthony. In deel II kijkt ze terug op die relatie en verwerkt ze haar ervaringen in haar afstudeerfilm.

Onderdeel van de reeks Previously UnreleasedKoop nu een kaartje

Al vanaf het begin was het voor filmmaker Joanna Hogg duidelijk dat haar semi-autobiografische terugblik op de periode waarin ze als student aan de Londense filmacademie doorbracht, in twee delen gefilmd moest worden. Ging The Souvenir vooral over de tumultueuze liefdesrelatie die haar alter ego Julie (Honor Swinton Byrne) had met de manipulatieve Anthony, die bepalend was voor haar studententijd en een dramatisch slotakkoord kreeg, in deel II komt Julie stapje voor stapje tot zichzelf.

De film pakt het verhaal gelijk op waar deel I ophield, met Julie die eerst bij haar moeder (Tilda Swinton, ook in het echte leven haar moeder) en vader (James Spencer Ashworth) onderdak zoekt om te treuren over het verlies van haar vriend, en dan met haar medestudenten verder gaat werken aan haar afstudeerfilm. Dat wordt niet het sociaal-realistische drama over een Noord-Engelse arbeidersfamilie dat ze voor ogen had, maar een introspectief relaas over haar relatie met Anthony en de momenten die leidden tot zijn ondergang. Haar zoekende, intuïtieve manier van werken leidt tot scepsis bij haar crewleden en de docenten die haar moeten beoordelen, maar toch zet ze door.

The Souvenir: Part II is luchtiger dan zijn voorganger, maar ook experimentele werkelijkheid en fictie gaan soms naadloos in elkaar over. De film beleefde op het filmfestival van Cannes in 2021 onder grote belangstelling zijn wereldpremière en maakte de hoge verwachtingen meer dan waar, dankzij opnieuw een excellente cast, het subtiele en intrigerende scenario en de unieke manier waarop de filmmaker met zowel mededogen als zelfkritiek haar eigen verleden onderzoek