The Souvenir

vanaf 30 juni 2022

Semi-autobiografische, fraai vormgegeven speelfilm over het leven van de 24-jarige upper class filmstudente Julie (fenomenale debuutrol van Honor Swinton Byrne) en de dynamiek van haar relatie met de oudere en arrogante Anthony (Tom Burke, net zo fenomenaal), die een heroïnejunk blijkt.

Onderdeel van de reeks Previously UnreleasedKoop nu een kaartje

In The Souvenir verkent filmmaker Joanna Hogg het leven van de 24-jarige filmstudente Julie (Honor Swinton Byrne) en de dynamiek van haar relatie met de oudere en arrogante Anthony (Tom Burke). Julie groeit op in een bevoorrechte wereld met rijke ouders die haar steunen en het haar mogelijk maken zonder echte zorgen aan de filmacademie te studeren. In haar films wil ze juist de wereld buiten die van haarzelf onderzoeken, bijvoorbeeld die van de arbeidersklasse, maar ze is nog erg zoekende en heeft niet echt een plan. Niet zo vreemd dus dat ze verliefd wordt op de oudere Anthony, die in een onduidelijke betrekking werkzaam is op het ministerie van Buitenlandse Zaken en de kennis en de zelfverzekerdheid heeft die zij zou willen hebben. Met zijn charme en intelligentie verandert hij alles voor Julie, maar komt hij ook overal mee weg. Veel te laat ontdekt ze dat onder Anthony’s dunne laagje vernis een destructieve persoonlijkheid schuilgaat van wie ze beter afstand kan nemen.

Hogg baseerde de film op haar eigen ervaringen als filmstudente in Londen tijdens de vroege jaren tachtig, toen ook haar vriendschap met actrice Tilda Swinton ontstond. Swintons dochter Honor speelt op fenomenale wijze de rol van Julie, terwijl haar moeder ook in de film haar moeder speelt.

The Souvenir werd in 2019 overal geprezen en eindigde bij het Britse filmtijdschrift Sight & Sound zelfs als beste film van het jaar. In Nederland was de film alleen op festivals en – in een beperkt aantal steden – in het Previously Unreleased-zomerprogramma van 2020 te zien. In Lumen wordt de film nu alsnog vertoond, in combinatie met het vervolg, The Souvenir: Part II. Hoewel de films los van elkaar te zien zijn, valt er van het vervolg veel meer te genieten als je eerst deel I hebt gezien.