The Stranger (laatste week)

Vanaf donderdag 27 oktober 2022

Een ontmoeting van twee mannen in een bus en een onverwachte vriendschap – ondanks donkere geheimen op de achtergrond. The Stranger is een spannend en onconventioneel misdaaddrama over een van de grootste undercoveroperaties uit de Australische geschiedenis.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Twee briljante acteurs, Sean Harris en Joel Edgerton, geven gestalte aan de hoofdpersonages in deze thriller over een undercoveragent op het spoor van een kindermoordenaar.

Henry is net uit de gevangenis als hij een man ontmoet in een bus. Ze raken aan de praat, houden contact en worden zelfs vrienden. Wat Henry niet weet, is dat Mark een undercover-agent is die tot taak heeft de moordenaar te vinden van een verdwenen jongen, zes jaar daarvoor.

Verwacht geen minutieus speurwerk, maar een langzame ontknoping met vooral een kijkje in de psychologische martelgang van Mark. Beide mannen laten niet zien wie ze werkelijk zijn. Lange tijd heb je geen idee waar de film naar toe wil, maar de getroebleerde energie van Mark sijpelt overal doorheen; je wordt onherroepelijk zijn binnenste ingetrokken. Ook de connectie met het geweld in de Australische geschiedenis is onmiskenbaar aanwezig. Zal Mark de moordenaar vinden? En wie is die Henry eigenlijk?

The Stranger is de tweede lange speelfilm van de Australische acteur-regisseur Thomas M. Wright. (Misschien ken je hem als Johnno in de serie Top of the Lake van Jane Campion.) Hij nam een misdaadverhaal tot uitgangspunt, gebaseerd op een boek over een grote undercoveroperatie die leidde tot de arrestatie van een kindermoordenaar.

Hij besloot het verhaal los te haken van de feitelijke gebeurtenissen. Voorop staat de onverwachte vriendschap tussen twee mannen: de één een crimineel, de ander een undercoveragent met duistere kanten – de daaruit volgende intense suspense trekt de kijker het verhaal in.

‘De wereld is een donkere plek’, vertelde Wright bij de vertoning van zijn film op het Filmfestival van Cannes. ‘En in mijn werk tackel ik ingewikkelde ideeën en misschien moeilijk te accepteren waarheden. Ik wilde dat je de film ervaart als een verduisterde kamer, waarin een straaltje licht schijnt in de verste hoek. De hele film door wandel je naar dat licht toe.’