The Tragedy of Macbeth

vanaf zaterdag 29 januari 2022

In Joel Coens gedurfde en onstuimige toneelverfilming schitteren Denzel Washington en Frances McDormand als Lord en Lady MacBeth. Het is een verhaal over moord, waanzin, ambitie en sluwheid.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Het verhaal van Shakespeare in het kort: generaal Macbeth krijgt van drie heksen te horen dat hij ooit koning van Schotland zal worden en smeedt vervolgens met zijn vrouw een gewelddadig plan om die voorspelling ook werkelijkheid te laten worden.

Coens versie van de Shakespeare-klassieker is zowel sober als overweldigend. En in adembenemend zwart-wit, een heel bewuste keuze, want kleur zou volgens Coen met de tekst gaan concurreren. Door het vrijwel vierkante beeldformaat verwijst de film terug naar expressionistische klassiekers uit het tijdperk van de zwijgende film. Ook opvallend: Schotland blijft geheel buiten beeld.

The Tragedy of MacBeth werd gedraaid in de studio, in een non-descript decor. Volgens Coen wordt Shakespeare namelijk vaak verpest ‘door al die kamers en kastelen’. Dwars door Coens stilistische ingrepen heen blijft de kern van Shakespeare’s meesterwerk overeind, een tijdloze studie over macht, ambitie en corruptie.

MacBeth werd eerder al door Orson Welles, Akira Kurosawa en Roman Polanski verfilmd. Op het eerste gezicht ligt de combinatie Coen-Shakespeare misschien niet voor de hand, maar volgens Coen wijst MacBeth vooruit naar de Amerikaanse film noir: het gaat in essentie over een stel dat een moord beraamt.