The United States vs. Billie Holiday

vanaf 4 november 2021

Biografie van de legendarische Billie Holiday, één van de grootste jazzmuzikanten aller tijden. De film focust op haar strijd met verslaving, roem en liefde – en de Amerikaanse overheid.

Mogelijk schadelijk tot 14 jaar Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De legendarische Billie Holiday is niet alleen een van de grootste jazzmuzikanten aller tijden. Met haar politiek getinte song Strange Fruit deed zij een bittere aanklacht tegen rassenongelijkheid en racistisch geweld.  En daar was de Amerikaanse overheid niet blij mee.

Uit angst voor de opruiende werking van de song liet deze iemand infiltreren in de entourage rond Holiday, met de opdracht haar op het gebruik van narcotica te betrappen en aldus in diskrediet te brengen. De zwarte undercover-agent Jimmy Fletcher werd op haar afgestuurd. Verrassend genoeg kregen de twee een relatie.

In The United States vs. Billie Holiday zien we ook haar eindeloze strijd met verslaving, roem en een hartverscheurende liefde. R&B-zangeres Andra Day maakt een krachtig debuut als Billie Holiday met Trevante Rhodes (Moonlight) aan haar zijde. Day wist zich op weergaloze wijze het unieke stemgeluid van Holiday eigen te maken, ze viel kilo’s af en ging zelfs voor deze rol roken en drinken. Ze hield er een welverdiende Oscarnominatie aan over.

Regisseur van de film is Lee Daniels die in 2009 bekend werd met zijn film Precious.