De goeie films van 2022: The Worst Person in the World

Vrijdag 6 januari 2023 (eenmalig)

Fraai vormgegeven, bitterzoete ode aan de onvolmaaktheid van het leven met zijn ups en downs, zekerheden en twijfels rond millennial Julie, die niet weet wat ze met haar leven wil en haar stabiele relatie met soulmate Aksel opgeeft na een spannende flirt met de eveneens nog zoekende Eivind.

 

https://filmhuis-lumen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Lumen-op-Picl.png

Mogelijk schadelijk tot 14 jaar Seks Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De Noorse regisseur Joachim Trier is niet iemand van wie je een romantische komedie zou verwachten, ook al is het er een met een weemoedig randje. Oslo, August 31st (2011) was een drugsdrama waaraan je bijna pijn in je maag overhield, zijn Engelstalige debuut Louder Than Bombs (2015) een indringend familiedrama over verlies en rouw, en Thelma (2017) een portret van een meisje uit een streng religieuze gemeenschap dat worstelt met haar telekinetische gaven. Confronterende cinema dus, en de verwachtingen van zijn nieuwste film The Worst Person in the World bij de wereldpremière in Cannes vorig jaar waren dan ook hooggespannen. Maar wie zijn eerdere werk heeft gezien weet dat Trier zijn personages altijd heel genuanceerd uitwerkt en samen met zijn scenarioschrijver Eskil Vogt prachtige scènes voor ze bedenkt, zodat je je als publiek nooit hoeft te vervelen. En voor een visueel hoogstandje op z’n tijd draait hij zijn hand ook niet om.

De impulsieve Julie loopt tegen de dertig en weet nog steeds niet goed wat ze met haar leven wil. Haar studie medicijnen ruilt ze in voor psychologie, en later voor professionele fotografie. Ondertussen werkt ze in een boekwinkel en overweegt ze om schrijver te worden. Ook de keuze met welke man ze haar leven wil delen is een lastige. Met de laconieke, vijftien jaar oudere striptekenaar Aksel krijgt ze een enorme band, maar hij wil een gezin en daar voelt Julie zichzelf nog niet klaar voor. Stel dat ze hem zou dumpen, bijvoorbeeld voor leeftijdsgenoot Eivind, maakt dat haar dan the worst person in the world?

Opgedeeld in twaalf hoofdstukken met een proloog en een epiloog beschrijft The Worst Person in the World de momenten waarop Julies leven een andere richting op gaat. Hoofdrolspeelster Renate Reinsve brengt de ontwikkelingen die Julie doormaakt volkomen overtuigend, en verdiende er in Cannes de prijs voor beste actrice mee.