There is No Evil

donderdag 11 en maandag 15 augustus 2022

Iraanse film met verhalen over vier mannen die zich gedwongen zien morele keuzes te maken onder een repressief regime. De kritische blik van de regisseur op zijn vaderland leverde hem eerder een filmverbod op. There Is No Evil won de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

Onderdeel van de reeks Previously UnreleasedKoop nu een kaartje

Heshmat, Pouya, Bahram en Javad: alle vier worden ze door de Iraanse overheid onder druk gezet om terdoodveroordeelden te executeren. In deze omnibusvertelling van regisseur Mohammad Rasoulof krijgt ieder van hen zijn eigen verhaal.

Heshmat is een voorbeeldige echtgenoot en vader, Pouya een jonge dienstplichtige, Bahram een verbannen arts, en Javad wil zijn geliefde ten huwelijk vragen. Hoe gaan ze om met de verplichtingen die het despotische regime hun stelt? Tussen verzet en overleven-door-aanpassing kiert toch een minieme ruimte voor persoonlijke vrijheid, suggereert de film.

Met het prachtig gefilmde There Is No Evil legt schrijver-cineast Rasoulof de vinger op de zere plek: in Iran worden jaarlijks evenveel executies uitgevoerd als in alle andere landen ter wereld bij elkaar. Zijn kritische houding tegenover het regime leverde hem in 2017, bij de première in Cannes van zijn A Man of Integrity, een filmverbod en een gevangenisstraf van een jaar op. Desondanks blijft hij filmen.