They Shot the Piano Player

vanaf donderdag 18 april 2024

Hoe kon de Braziliaanse jazzpianist Tenório Jr. in 1976 op raadselachtige wijze in Buenos Aires verdwijnen? In kleurrijke animatie wordt hier het verhaal verteld hoe een muzikale revolutie stukliep op militair geweld.

★★★ ‘Ode aan spoorloos verdwenen Braziliaanse pianist’ – NRC
‘Broeierige, tropische animatiestijl’ – Filmkrant
★★★ ‘Kleurrijk geanimeerde documentaire’ – VPRO CinemaKoop nu een kaartje

za 27 aprzo 28 aprma 29 aprdi 30 aprwo 01 mei
Zaal 217.15
19.10

In They Shot the Piano Player duikt de fictieve New Yorkse muziekjournalist Jeff Harris (Jeff Goldblum) in het mysterie rond de verdwijning van de getalenteerde Braziliaanse pianist Tenório Jr. De film werpt een licht op het feestelijke ontstaan van de wereldberoemde Bossa Nova-beweging in Latijns-Amerika en volgt Harris’ zoektocht naar antwoorden met boeiende interviews met muziekiconen zoals João Gilberto, Caetano Veloso, Gilberto Gil en Vinicius de Moraes.

Te midden van een tijd van creatieve vrijheid belicht de film een cruciale periode in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis in de jaren ’60 en ’70, net voor het continent overspoeld werd door totalitaire regimes.

Gerenommeerd regisseur en Oscarwinnaar Fernando Trueba, bekend van Belle époque, slaat opnieuw de handen ineen met de getalenteerde kunstenaar en striptekenaar Javier Mariscal voor deze kleurrijke animatiedocumentaire.

De film, doordrenkt met aanstekelijke muziek en levendige beelden, biedt een meeslepende reis door de fascinerende geschiedenis van Latijns-Amerikaanse muziek.