This Is Not a Burial, It's a Resurrection

een week vanaf donderdag 11 augustus 2022

Een visueel krachtig, melancholisch, modern sprookje waarin we de tachtigjarige weduwe Mantoa volgen. Haar dorpje in Lesotho moet wijken voor de aanleg van een dam én haar zoon is net overleden. Ze wil dood, maar eerst heeft ze nog een taak te verrichten.  

Onderdeel van de reeks INHAALFILMZOMER  

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst


Koop nu een kaartje

In een klein dorp in de bergen van Lesotho wacht de tachtigjarige weduwe Mantoa op de terugkeer van haar zoon, een arbeidsmigrant die in een Zuid-Afrikaanse kolenmijn werkt. Met Kerstmis krijgt ze slecht nieuws: hij blijkt omgekomen bij een mijnongeluk. Door het plotselinge nieuws over zijn dood worstelt Mantoa met haar bestaan. Er ontstaat een muur van verbijstering tussen haar en de buitenwereld. God, het dorp en ook de werkelijkheid schijnen steeds verder weg. Verteerd door verdriet verlangt ze naar de dood en de hereniging met haar familie. Ze wil graag bij haar dierbaren op de plaatselijke begraafplaats begraven worden. Mantoa bereidt zich voor op het einde door alvast haar uitvaart te regelen en afscheid te nemen van wereldse zaken. 

Net op dat moment wordt bekendgemaakt dat haar hechte gemeenschap moet wijken voor de aanleg van een stuwmeer. De dorpelingen moeten verkassen naar stedelijke gebieden en hun huizen, akkers, begraafplaats, levens en tradities voorgoed achterlaten. Terwijl de meesten overdonderd zijn door dit bizarre nieuws, ontlokt het bij Mantoa juist een hernieuwde levenslust. De doden mogen niet onder water komen te liggen. Ze is geenszins van plan te wijken voor de zogenaamde vooruitgang. Door haar inzet ontstaat er een collectieve geest van verzet binnen de gemeenschap. Het gaat uiteindelijk niet om de begrafenis, maar om de wederopstanding. In de laatste dramatische momenten van haar leven wordt Mantoa’s legende gesmeed en voor eeuwig vastgelegd. 

Filmmaker en beeldend kunstenaar Lemohang Jeremiah Mosese verwerkte in dit melancholische, moderne sprookje het verhaal van zijn eigen grootmoeder en vele medebewoners van de landelijke gebieden in Lesotho die met dezelfde problematiek te maken krijgen. In Lesotho worden velen gedwongen hun huizen te verlaten. Die grove ontworteling heeft een enorme invloed op de sociale verhoudingen, de eeuwenoude tradities en ieders spirituele identiteit. 

De rol van Mantoa wordt bijzonder overtuigend gespeeld door de inmiddels overleden actrice Mary Twala. Het hypnotiserende geluid op de soundtrack is dat van de lesiba, een lokaal blaasinstrument.