Titane

vanaf donderdag 26 augustus 2021

Waanzinnige cinematografische trip over Alexia, die zich meer aangetrokken voelt tot auto’s dan tot mensen. Deze wilde, onvoorspelbare en extreme film over liefde, genderidentiteit en de relatie tussen ouder en kind was in Cannes de onverwachte winnaar van de Gouden Palm voor Beste Film.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Alexia (een dappere rol van debutant Agathe Rousselle) heeft wat littekens opgelopen in haar jeugd. Om precies te zijn een titanium plaat in haar hoofd, als herinnering aan een auto-ongeluk. In plaats van angst of weerzin hebben auto’s sindsdien een enorme aantrekkingskracht op haar. Het metaal in haar hoofd windt haar op, maar maakt haar ook agressief. Nadat ze zich schuldig heeft gemaakt aan een reeks gewelddadige misdaden slaat ze op de vlucht en neemt ze de identiteit aan van een al jaren vermiste jongen. Met een kaalgeschoren hoofd, afgebonden borsten en gehuld in mannenkleren geeft ze zich uit voor de negentienjarige Adrien.  Zijn vader (Vincent Lindon), een getroebleerde brandweerman, ontfermt zich over Alexia en onthaalt haar liefdevol als zijn verloren zoon. Tussen de twee geknakte zielen ontwikkelt zich een bijzondere relatie.

Regisseur Julia Ducournau (Raw) zette het Cannes filmfestival op zijn kop door met Titane de Gouden Palm voor Beste Film te winnen. Daarmee is ze 28 jaar na Jane Campion (The Piano) de tweede vrouw in de 74-jarige geschiedenis van het Filmfestival die deze prijs wint. Een gewaagde maar ook bejubelde keuze van de festivaljury onder leiding van Spike Lee, die het lef had om te kiezen voor een jonge, taboedoorbrekende en subversieve filmmaakster.

Titane is het werk van een waanzinnige visionair die de volledige controle over haar wilde geest heeft” en “Een van de wildste films die ooit in Cannes in première ging”, zijn slechts een greep uit de reacties van de compleet overdonderde pers. In Ducournau’s eigen woorden: “Voor mij is het een liefdesverhaal; een film over onvoorwaardelijke liefde en de acceptatie van de ander. Maar eigenlijk is het onmogelijk de film te pitchen. Titane is gewoon Titane”.