Tonio (film, theater, boek)

Integere verfilming van de ‘requiemroman’ die A.F.Th. van der Heijden schreef na de dood van hun enige zoon Tonio. De hoofdrollen van de rouwende ouders worden groots vertolkt door Pierre Bokma en Rifka Lodeizen. ‘Een ongenadig portret van twee verwoeste mensen’.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Angst Drugs- en/of alcoholmisbruik Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

In 2011 verscheen Tonio van A.F. Th. van der Heijden en vijf jaar later werd het boek verfilmd. Dit voorjaar wordt Tonio bewerkt tot een toneelstuk, dat op 21 maart te zien is in Theater De Veste. Ter gelegenheid daarvan vertoont Filmhuis Lumen de film opnieuw.

De schrijver en zijn vrouw Miriam verloren in 2010 hun enige zoon Tonio na een verkeersongeluk. De film toont sober en terughoudend de doffe leegte waarin de rouwende ouders – gespeeld door Pierre Bokma en Rifka Lodeizen – achterblijven, in ontredderde staat. Ze zoeken steun bij elkaar. Hun wederzijdse afhankelijkheid is aandoenlijk. Voor de vader blijkt er uiteindelijk maar één remedie te zijn: schrijven. Twee dwingende vragen houden hem bezig: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voor het ongeluk en hoe kon dit plaatsvinden? Zijn zoektocht naar het wat en het hoe leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politieagenten en artsen. Zo construeert hij het leven van zijn zoon Tonio in een requiemroman. De springerige niet-lineaire vertelstructuur uit het boek is in de integere en niet-sentimentele film goed gemonteerd tot één geheel. Flashbacks tonen fragmenten en momenten van vroeger, nu anders ingekleurd.

De wisselwerking tussen literatuur, film en theater is onderwerp van de inleiding van Laura van Zuylen bij de film The Great Gatsby op 9 maart in Filmhuis Lumen.