Tori et Lokita (laatste week)

vanaf donderdag 20 oktober 2022

Twee tieners uit Afrika zoeken hun heil in Europa en belanden als illegale vluchtelingen in België. De broers Jean-Pierre en Luc Dardenne schetsen in dit schrijnend drama het harde leven van een vluchteling maar het is tegelijk een ontroerend portret van een onbreekbare vriendschap

★★★★ ‘over loodzware sociale kwesties die je boeien én raken’ NRC

★★★★ ‘een bijzonder knap staaltje filmarchitectuur’ de Volkskrant

★★★★ ‘Je hart breekt van ‘Tori et Lokita’ TROUW

https://filmhuis-lumen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Lumen-op-Picl.png

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Ze gaan door het leven als broer en zus, Tori en Lokita, twee tieners uit Afrika die na een afmattende reis in België aankomen. Sinds hun ontmoeting ergens onderweg naar Europa zijn zij onafscheidelijk. Ze doen zich voor als broer en zus om makkelijker verblijfspapieren te krijgen. Ze stuiten op een bureaucratische muur die hun lijdensweg alleen maar verlengt. Als vanzelf belanden de twee in het criminele circuit.

Onder het mom van pizzabezorging brengt Tori drugs aan de man, terwijl Lokita gedwongen wordt om maandenlang te zwoegen in een snikhete hennepkwekerij, in ruil voor valse verblijfspapieren. Wanneer Tori op zoek gaat naar Lokita, dreigen de gebeurtenissen een fatale wending te nemen.

Met Tori et Lokita tonen de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne (Gouden Palmwinnaars voor Rosetta en L’enfant) zich opnieuw de sociaal bewogen en idealistische filmers die ze al hun hele carrière zijn. Hun nieuwste film is een felle aanklacht tegen een systeem dat kansloze asielzoekers, na eerder te zijn uitgewrongen door mensensmokkelaars, geen enkel perspectief biedt, behalve dat van een verder afglijden in de illegaliteit. Tegelijk gaat de film vooral over een warme vriendschap. De chemie tussen de twee jonge hoofdrolspelers – onervaren acteurs – is fenomenaal en laat niemand onberoerd.

Op het Filmfestival van Cannes werden de Dardennes bekroond met de speciale prijs ter gelegenheid van de 75e editie van het festival.