Trois couleurs: Blanc (re-release) (laatste week)

enkele  voorstellingen vanaf donderdag 19 januari 2023

Tweede deel in Kieslowski’s Trois couleurs-reeks, waarin de Poolse kapper Karol ervan droomt wraak te nemen op de vrouw die hem verliet.

 

https://filmhuis-lumen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Lumen-op-Picl.png

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld


Koop nu een kaartje

De zwarte komedie Trois couleurs: Blanc, het tweede deel van Kieslowski’s drieluik, begint in Parijs, waar de impotente Poolse kapper Karol (Zbigniew Zamachowski) wordt verlaten door zijn Franse vrouw Dominique (Julie Delpy). Als Karols kapsalon in vlammen opgaat, wil hij nog maar één ding: terug naar Polen. In zijn vaderland heerst na de val van het communisme een bijzondere vorm van gelijkheid: iedereen kan rijk worden. Het lukt Karol een fortuin te vergaren, waarmee hij het doel van zijn leven wil realiseren: wraak nemen op Dominique.

Extra bezienswaardig door Kieslowski’s verwerking van de toen actuele situatie in Polen. En natuurlijk met aandacht voor de kleur wit.

In het bijna dertig jaar oude en onlangs gerestaureerde drieluik Trois couleurs van de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski (1941-1996) gaat het om vrijheid, gelijkheid en broederschap. Deze idealen van de Franse Revolutie zijn elk verbonden met de kleuren van de Franse vlag. Naast deze drie films, Bleu, Blanc en Rouge, vertonen we later in januari ook Kieslowski’s eerdere film La double vie de Véronique.